Međunarodna dvodijelna izložba “Oceani. Pogled na svijet kroz dijalektiku plime i oseke” otvorena je u srijedu navečer u dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji u organizaciji TBA21-Academy, a kroz multimedijalne instalacije (foto ilustracija – singapurski akvarij), video radove, fotografije i skulpture sedamnaest umjetnika istražuje kulturne, političke, sociološke i biološke dimenzije oceana.

Predsjednica fondacije TBA21 Francesca von Habsburg podsjetila je na svoju posebnu vezu s Dubrovnikom, punu ljubavi i poštovanja koja seže još iz ratne 1992. godine.

“Željeli smo ovom izložbom Umjetničkoj galeriji vratiti značaj koji po svemu treba imati. Izložba je temeljena na onom što nam ocean danas predstavlja – najveću životnu snagu na planetu. Pokušali smo svijet pogledati iz perspektive oceana. Sve nas ujedinjuje velika ljubav prema moru, jer smo oceanom povezani”, rekla je von Habsburg.

Kustosica izložbe Stefanie Hessler istaknula je kako je većina djela nastalo tijekom TBA21-Academy ekspedicije na južnom Pacifiku. “Istraživanja oceana i utjecaja ljudskog djelovanja na ocean uzela su oblik umjetničkih djela, kroz video instalacije, fotografije i ostale medije”, istaknula je Hessler.

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović kazao je kako je riječ o najvećoj izložbi koja se u Dubrovniku otvara u 2018. godini, da je to najvažnija izložba suvremene umjetnosti ove godine u Hrvatskoj.

“Izložba okuplja niz umjetnika iz cijelog svijeta koji su na temu oceana, od ekologije mora do akvakulture, znanstvena istraživanja transponirali u umjetničke radove. Francesca von Habsburg sa svojom fondacijom ih je obuhvatila u jednu cjelinu. Ovakvih bi prvoklasnih događaja u Dubrovniku trebalo biti što više”, poručio je Ivanović.

Otvarajući izložbu, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić izjavila je kako Dubrovnik zaslužuje tako velike i značajne projekte. “Izložba sa svjetskim umjetnicima skreće pozornost na zaštitu mora, a mi možemo biti ponosni što je naše more čisto. Zahvalni smo fondaciji Francesce von Habsburg koja je zaslužna ne samo za ovu izložbu, već i puno toga drugog na otoku Lopudu, od predivnog paviljona do obnovljenog samostana Gospe od Špilice”, istaknula je Tepšić.

Uoči otvaranja u Umjetničkoj galeriji održan je i simpozij “Povratak moru”. Drugi dio izložbe, koja je prethodno prikazana u Austriji i Francuskoj, bit će otvoren u petak, 6. srpnja u Franjevačkom samostanu Gospe od Špilice na otoku Lopudu, a izložba ostaje otvorena do 30. rujna.

Komentiraj