Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa kaže da Mamić u ovom trenutku nije bjegunac

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović u utorak je za N1 komentirao molbu Zorana Mamića da da zatvorsku kaznu odsluži u BiH.

Martinović je istaknuo da se ova situacija još uvijek ne tretira kao bijeg jer, kaže, u Ministarstvu još nisu dobili stav, odnosno odluku suca izvršenja Županijskog suda u Zagrebu koji će postupati nakon što mu osječki Županijski sud dostavi presudu koja je postala pravomoćna i ovršna.

“U ovom trenutku on to formalno i pravno nije. Teoretski postoji mogućnost da to sve bude drugačije i da stvari ne odu u tom smjeru. Molbu nismo vidjeli i ne možemo je komentirati”, rekao je.

Ova se situacija, dodaje, teoretski mogla spriječiti. “Sklon sam vjerovati da su sudovi postupali sukladno zakonu, da je činjenična situacija i utvrđenja koja su imali u spisu, ponašanja optuženika, sada osuđenika, u konkretnom postupku nije bilo takve naravi koje bi bez ikakve dvojbe moglo dovesti do zaključka da će on osujetiti izvršenje zatvorske kazne u RH”, objasnio je.

artinović je dodao da za sada ne vidi razloga da se Zakon o kaznenom postupku (ZKP) mijenja jer ima ‘dovoljno dobre procesne alate’, a time bi se sve druge građane zbog pet-šest slučajeva dovelo u nepovoljnu kazneno-pravnu situaciju. “A Hrvatska je država koja se zasniva na vladavini prava i visokoj razini štićenja ljudskih prava, pa i onih protiv kojih se vode postupci i koji su osuđeni. Postoje alati međunarodno kaznene-pravne pomoći po kojima će se kazna izvršiti u nekoj od država, u ovom slučaju to je BiH”, istaknuo je Martinović.

Hrvatska i BiH, naglašava Martinović, sad se moraju dogovoriti o izvršenju kazne. “Procedura je da se ide u sporazum o prijenosu izvršenja zatvorske kazne pravosudnog sustava BiH i to nije obvezna procedura. Nema transfera izvršenja kazne bez da se država koja je sudila i država koja bi trebala izvršavati obje usuglase o tom transferu”, objasnio je.

Kad se države usuglase, dodao je, ide se u tzv. mini-suđenje – postupak priznanja strane sudske odluke pred nadležnim sudom BiH gdje su oni vezani maksimalnom kaznom koja je ovdje izrečena, ne mogu ići preko toga, ne mogu dirati činjenično stanje i ostalo je u toj sferi te nekakve njihove slobode da eventualno mogu izvršiti mini-zahvati u sankciju kazne.

 

Komentiraj