Državni arhiv SAD-a traži od bivših predsjednika i potpredsjednika da provjere povjerljive i predsjedničke dokumente

Nacionalni arhivi službeno traže od bivših predsjednika i potpredsjednika da ponovno provjere svoje osobne dosjee za bilo kakve povjerljive dokumente ili druge predsjedničke dosijee nakon povjerljivih dokumenata otkrivenih u domovima bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea i predsjednika Joea Bidena tijekom prošle godine.

Arhiv je u četvrtak poslao pismo predstavnicima bivših predsjednika i potpredsjednika iz posljednjih šest predsjedničkih administracija obuhvaćenih Zakonom o predsjedničkim dokumentima (PRA) – od Bijele kuće bivšeg predsjednika Ronalda Reagana do danas.

U pismu, koje je pregledao CNN, traži se da provjere svoje dosjee kako bi osigurali da materijal za koji se smatra da je osobni “nenamjerno”  ne sadrži predsjedničke zapise koji se prema zakonu moraju predati arhivu.

“Odgovornost za poštivanje obaveze ne smanjuje se nakon završetka administracije”, navodi se u pismu. “Stoga tražimo od vas da provedete procjenu svih materijala koji se čuvaju izvan NARA-e, a koji se odnose na Upravu za koju služite kao imenovani predstavnik prema pravilu za dužnosnike, kako biste utvrdili mogu li dijelovi materijala za koje se prethodno pretpostavljalo da su osobne prirode nenamjerno sadržavati Predsjednički ili potpredsjednički zapisi koji podliježu obavezi arhiviranja, bili klasificirani ili neklasificirani.”

U pismu se napominje da “iako je velik dio pozornosti ovih instanci usmjeren na povjerljive podatke, pravilo zahtijeva da svi predsjednički zapisi svake administracije od Reagana nadalje moraju biti prebačeni u NARA-u, bez obzira na status povjerljivosti.”

Arhiv je poslao pismo predstavnicima bivših predsjednika Trumpa, Baracka Obame, Georgea W. Busha, Billa Clintona, Georgea H.W. Bush i Ronalda Reagana, te bivšim potpredsjednicima Penceu, Bidenu, Dick Cheneyu, Al Goreu i Dan Quayleu.

Predstavnici četiri bivša predsjednika dosad su rekli da nemaju nikakve tajne zapise u svom posjedu. Predstavnici bivših predsjednika Clintona, Georgea W. Busha, Obame i pokojnog Georgea H.W. Bush su rekli CNN-u da su svi povjerljivi zapisi predani Nacionalnom arhivu nakon odlaska s dužnosti.

Nema pisma Carteru

Bivši predsjednik Jimmy Carter nije primio pismo od arhiva, budući da je tehnički izuzet od Zakona o predsjedničkim dokumentima. Iako je Carter potpisao pravilo, ono nije stupilo na snagu sve dok nije napustio dužnost.

Izvor upoznat s Arhivom rekao je  da se ne sjećaju da je Carter pronašao zalutale povjerljive dokumente.

Quayle je  potvrdio da je sve predano Arhivu, a izvori upoznati s Cheneyjevim zapisima rekli su da je i on sve predao kada je napustio Bijelu kuću. Goreov glasnogovornik rekao je da su on i njegovo osoblje sve predali kad su napuštali Bijelu kuću i da od tada nije otkriven nikakav povjerljivi materijal.
U najnovijem slučaju, Pence je FBI-u predao otprilike desetak povjerljivih dokumenata, kako je CNN prvi izvijestio ovaj tjedan, u sada već trećem slučaju da sadašnji ili bivši stanari Bijele kuće posjeduju povjerljive materijale u njegovom domu ili uredu. Zbog velikog opreza, Pence je Nacionalnom arhivu također dostavio četiri kutije neklasificiranog materijala kako bi bio siguran da ništa drugo u njegovom posjedu ne potpada pod Zakon o predsjedničkim dokumentima.

Trump je u svom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi imao više od 300 povjerljivih dokumenata, dok je Biden imao deset povjerljivih dokumenata u svom bivšem privatnom uredu u Washingtonu. Daljnje serije povjerljivih dokumenata kasnije su pronađene u Bidenovoj rezidenciji u Wilmingtonu, Delaware.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]