Hrvatska konferencija o pušenju i ponašajnim ovisnostima

Država, edukacija, prevencija i priređivači igara na sreću su važni čimbenici u suzbijanju ovisnosti o kockanju

Panel rasprava s temom ‘Kako priređivači igara na sreću mogu sudjelovati u prevenciji ovisnosti o kockanju i klađenju’ u sklopu prve hrvatske Konferencije o ponašajnim ovisnostima.

“Ponosni smo što je upravo psihijatrijska bolnica ‘Sveti Ivan’ domaćin i s Gradom Zagrebom odnosno Gradskim uredom za zdravstvo organizator I. Hrvatske konferencije o pušenju i ponašajnim ovisnostima s međunarodnim sudjelovanjem (PIK). Okupili smo vrhunske domaće i inozemne stručnjake koji se godinama bave problemima ponašajnih ovisnosti, prevencijom i liječenjem, od kojih možemo iznimno puno naučiti, s ciljem razvoja novog integrativnog pristupa u liječenju istih. Zadovoljstvo mi je predstaviti jedinstvene dnevne bolnice u Republici Hrvatskoj – Dnevnu bolnicu za ovisnosti o pušenju, Dnevnu bolnicu za ovisnost o kocki i Dnevnu bolnicu za ovisnost o internetu i igricama. Priređivači igara na sreću važan su dionik u borbi protiv ovisnosti o kockanju, klađenju i drugih oblika ovisnosti, te će ih naš tim nastaviti uključivati u naše projekte i programe koje razvijamo“, poručio je prof. prim. dr. sc. Igor Filipčić, ravnatelj psihijatrijske bolnice ‘Sveti Ivan’ u Zagrebu.

“Jedan od prioriteta Grada Zagreba i Gradskog ureda za zdravstvo u promociji zdravlja je briga o mentalnom zdravlju, posebno o mentalnom zdravlju mladih, a svaka aktivnost u suzbijanju ponašajnih ovisnosti predstavlja važan segment u borbi protiv ovisnosti“, poručio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

Na panel raspravi sudjelovali su voditelj Dnevne bolnice za ovisnost o kockanju, dr. sc. Davor Bodor, dr. med., prof. dr. sc. Neven Ricijaš s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, jedan od autora programa za prevenciju kockanja mladih ‘Tko zapravo pobjeđuje?’, predstavnica Hrvatske udruge za igre na sreću Matea Mateković, glavni tajnik Hrvatske udruge priređivača igara na sreću, Dalibor Jelavić i prof. dr. sc. Zoran Zoričić, dr. med.

Prof. dr. sc. Zoran Zoričić, dr. med. naglasio je kako se još očekuju rezultati istraživanja o ovisnosti maloljetnika o igrama na sreću u Hrvatskoj, kako bi se još sustavnije pristupilo ovoj važnoj problematici.

Glavni tajnik Hrvatske udruge priređivača igara na sreću Dalibor Jelavić naglasio je kako je “regulator, odnosno država, važan čimbenik i partner u suzbijanju ovisnosti o kockanju i klađenju. HUPIS će nastaviti podržavati sve programe prevencije”.

“Tijekom rada na poziciji voditelja Dnevne bolnice za ovisnost o kockanju jedan od bitnih segmenata je i kvalitetna suradnja s priređivačima igara na sreću. Drago mi je što su prepoznati naši napori u pravovremenoj prevenciji razvoja ovisnosti o kockanju i klađenju kao i naši programi liječenja koje provodimo u suradnji sa Gradom Zagrebom – Gradskim uredom za zdravstvo, Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom i s priređivačima igara na sreću, gdje bi posebno istaknuo Hrvatsku udrugu za igre na sreću s kojom godinama surađujemo kroz edukaciju njihovih djelatnika i druge oblike potpore naših programa“, pojasnio je dr. sc. Davor Bodor, voditelj Dnevne bolnice za ovisnost o kockanju.

“Javnim istupima sustavno upozoravamo na ilegalne strane online kladionice, nad kojima institucije nisu imali nikakav nadzor, pa niti mehanizme zaštite igrača i provjere dobi, a kojima će država konačno stati na kraj. Ostaje problem nezakonitog oglašavanja ilegalnih stranih online kladionica na različitim IPTV platformama, riječ je o praksi koja se svakako mora sankcionirati zakonom definiranim kaznama“, naglasila je Matea Mateković, predstavnica Hrvatske udruge za igre na sreću.

Igor Filipčić, Zoran Zoričić, Dalibor Jelavić, Matea Mateković, Neven Ricijaš i Davor Bodor

Komentiraj