Dok se Zagreb se bori s hrpama smeća, Bandić opet podučava građane kako da razdvajaju otpad

Dok se Zagreb bori s ogromnom količinom utpada na ulicama, pod sloganom ‘Odvajamo otpad – mijenjamo navike’ u središtu metropole ovog je vikenda završila edukacija o odgovornom postupanju s otpadom zagrebačke Čistoće.

Onima koji nisu sigurni kako odvajati otpad djelatnici Čistoće dijelili su letke i savjete, a čini se da i da su prihvatili savjete građana pa bi prema najavi iz Grada ubuduće trebali ići u nabavu vrećica manjeg volumena.

Čistoća u Zagrebu ima oko 400.000 korisnika, na adrese 70 posto njih već su stigli kontejneri i vrećice za odvajanje otpada, a do kraja godine namjeravaju ih dostaviti i ostalima, piše RTL.

Na spremnike za miješani otpad postavit će se naljepnice s čipovima koje će djelatnici Čistoće očitavati.”Prepoznaje se čip mjesto i vlasnika te posude i vrijeme pražnjenja, ako imamo nepravilnosti fotografira i znamo kod koji ljudi ne razdvajaju otpad”, objašnjava Jure Leko, voditelj podružnice Čistoća. No, hoće li ih kažnjavati, još ne znaju, a građani koji odvajaju kažu da baš i ne vide promjene jer su im računi i dalje stalno jednaki.

Nakon što je Vlada izmijenila uredbu o gospodarenju otpadom čime za dio građana odvoz smeća poskupljuje, isto će učiniti i grad Zagreb. “Nastojat ćemo izbjeći povećanje cijena koliko god budemo mogli, ali kao što sam rekao – Zagrepčani proizvode otpad i moraju platiti sanaciju tog otpada i što prije budemo prikupljali odvojeni otpad manje ćemo plaćati”, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner