Dogovor još nije postignut: U utorak sastanak s radnicima Čistoće o sistematizaciji

Pregovori Uprave Holdinga sa sindikatima radnika Čistoće održani su tijekom vikenda, trajali su i danas do 18 sati, ali dogovor nije postignut. Sindikalisti su se zatim uputili na svoj samostalni sastanak na kojem će biti prisutno svih 19 predstavnika sindikata kako bi se usuglasili o svemu o čemu se razgovaralo tijekom ovog procesa mirenja koji sutra završava.

Sastanak u Čistoći – podružnici Zagrebačkog holdinga – zakazan je u skladu s obećanjem gradonačelnika Tomislava Tomaševića koje je dao radnicima u četvrtak, kada su prekinuli trodnevnu obustavu rada, rekla je Kaltak Hini.

Podsjetila je da radnici Čistoće traže povećanje koeficijenta za najniže plaćene radnike na 1,80 i za vozače na 2,40.

Taj radni sastanak vezan je za postupak mirenja predstavnika sindikata i Uprave Zagrebačkog holdinga, koji će trajati do utorka, 31. siječnja.

– Jedan od zahtjeva u postupku mirenja upravo su sistematizacije po svim podružnicama Zagrebačkog holdinga. Svaka podružnica pregovara za sebe, a onda sve to dolazi pregovaračkom odboru sindikata i poslodavca na potvrđivanje, objasnila je Kaltak.

Nadamo se da idemo u dobrom smjeru i da će pregovori završiti dogovorom, poručila je Kaltak i izrazila nadu da neće biti potrebne nikakve sindikalne akcije, uključujući štrajk u svim podružnicama Holdinga.

Proces mirenja

 O situaciji u Zagrebačkom holdingu, procesu mirenja i mogućem poskupljenju usluga – u programu HTV-a govorili su zastupnici u zagrebačkoj skupštini iz redova SDP-a i HDZ-a.

– Gradonačelnik je s novim načinom odvoza, kad je smanjio odvoz s dva na jedan put tjedno, automatski smanjio i prihod Zagrebačkom holdingu. To je najveći problem. Plus kolektivni ugovor, mirenje. Normalno da sindikati traže svoj dio. Na kraju krajeva provela se “reforma Holdinga” sa 700 otkaza međutim nije se napravila prava rekonstrukcija Holdinga. U ovom trenutku ne znam što će biti u Holdingu. HDZ želi da se to okonča na pozitivan način, da budu zadovoljni i radnici i Zagrepčani koji primaju uslugu od tog Holdinga. Danas ujutro smo vidjeli izjavu glasnogovornice gradonačelnika gospođe Živalj. Nije ni on izašao, ni Novaković nego ona daje izjavu ako dignemo neka prava moramo dignuti i cijenu usluga. To nije točno, rekao je Mario Župan, član zagrebačke Gradske skupštine iz redova HDZ-a.

– Holding ima određeni budžet. Holding mora poslovati pozitivno da bi se mogao izvući i dalje iz financijskih dubioza, da bi mogao reprogramirati kredite… Hoće li usluge poskupljivati ili ne to će ovisiti o rezultatima pregovora. I sami znate da ako su zahtjevi veći od onoga što Holding može ispuniti a da se ne zadužuje da će onda tu doći do jednog dijela sredstava koje će trebati nekako namiriti. Međutim, mi u SDP-u vjerujemo da će doći do dogovora. Apeliramo na razum kako bi se ovo riješilo na obostrano zadovoljstvo jedne i druge strane, a da građani ne bi trpjeli, kazala je Davorka Moslavac Forjan, SDP-ovu članicu zagrebačke Gradske skupštine.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]