‘Dječak koji je govorio Bogu’: Tužne priče koje daju nadu u osječkom HNK-u

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku priprema se predstava “Dječak koji je govorio Bogu”, temeljena na istoimenom romanu Damira Mađarića. Predstava će biti premijerno biti izvedena 9. travnja. Riječ je o djelu u kojemu je glavni protagonist dječak Emanuel, a temelji se na strahotama holokausta.

Autor romana Damir Mađarić objašnjava da je priča nastala na pomalo čudan način. “Htio sam napisati priču, ili malo veći roman za djecu srednjeg uzrasta, gdje bi bilo govora o jednom djetetu koje želi biti glumac, a što mu nikako ne uspijeva. No, ta mi je tema nekako odjedanput izmaknula iz ruke”, kazao je Mađarić za emisiju HRT-a ‘Dobro jutro, Hrvatska’.

Roman ‘Dječak koji je govorio Bogu’ potresna je priča tužnoga sadržaja koji se bavi zlom i ljudima koji čine zlo. Nakon što su mu ubijeni roditelji, baka i djed, židovski dječak Emanuel odveden je na ‘put bez povratka’ u koncentracijski logor Auschwitz.

“Dječaku znakovita imena nagomilano, udruženo zlo ubija roditelje, baku i djeda, a njega odvodi u koncentracijski logor Auschwitz. Logorom upravlja ljubitelj umjetnosti, koji je organizirao vlastitu kazališnu trupu koja samo za njega i osoblje izvodi Shakespeareova djela. U iščekivanju smrti, Emanuel mu čita Goethea”, kazala je ekipa predstave.

Iz HNK Osijek objašnjavaju postojanje sitnih ranjavanja koja u životu pretrpimo, no kojima se prilagodimo, a na koncu i preživimo. No, zlo je sitno dok se ne omasovi onako kako se to tijekom povijesti događalo. Upravo je tako i pripremljena predstava koja unatoč tužnoj retorici ipak pruža nadu iz koje možemo izvući i nešto pozitivno.

Komad režira Samo M. Strelec, a ulogu dječaka Emanuela utjelovljuje Antonio Jakupčević koji se, s obzirom na vanjske okolnosti, morao naglo transformirati u mnogo zreliju osobu.

Komentiraj