Dizajneri i kazališta na 5. bijenalu kazališnog plakata u Varaždinu

hina

Dizajneri i kazališta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske sudjeluju na ovogodišnjem 5. bijenalu kazališnog plakata koji je u petak otvoren u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

“Izložba kazališnih plakata je ujedno i likovna izložba, a likovnost je nešto što je u kazalištu prisutno kao glazba i gluma, jer kazalište je tzv. sinkretička umjetnost. U jednoj predstavi i oko kazališta vrte se sve umjetnosti pa tako i likovna”, rekao je Marijan Varjačić, autor izložbe.

Istaknuo je kako je bijenale kazališnog plakata nastalo zbog varaždinske tradicije. Naime, upravo je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu 20 godina kazališne plakate radio jedan od najvećih svjetskih dizajnera, prerano preminuli Goran Merkaš, pa je ideja bila da se bijenalom na dostojan način obilježi njegovo djelo.

Varaždinsko bijenale jedina je takva izložba u ovom dijelu Europe i u potpunosti je etablirana te prema stručnoj kritici predstavlja istinski brend varaždinske kulture.

Ove godine izložen je 101 plakat s kojima se predstavlja tridesetak autora, a nagradu “Goran Merkaš” žiri je odlučio dodijeliti Jovanu Tarbuku iz Beograda, za plakat predstave “Venecijanka” Narodnog pozorišta u Prištini, u režiji Nenada Todorovića.

“Tarbuk je sudjelovao na sva dosadašnja četiri bijenala, a premda i ovaj put imamo iznimne radove, posebno ističem plakate slovenskih dizajnerica, nagrada je otišla u prave ruke”, zaključio je autor izložbe Marijan Varjačić.

Komentiraj