DIVJAK: “Ne mislim da HNS prisvaja kurikularnu reformu”

hina

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak na pitanje je li Vlada stabilna i hoće li doći do rekonstrukcije Vlade s obzirom na neopozivu ostavku izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka kazala je da je “rekonstrukcija Vlade tema za premijera”.

“Naravno ja sam kao i svi očekivala da se ta situacija razriješi jer je visokoprofilirana tema. Nemam nekih novih saznanja niti spoznaja o procesu vezanih uz Agrokor jer to nije u mom djelokrugu rada u Vladi. A što se tiče rekonstrukcije mislim da je to tema za premijera”, kazala je Divjak u intervju Media Servisu.

Govoreći o ostavci državnog tajnika demografa Marina Strmote, Divjak kaže odlazak maldih ljudi iz zemlje je najvažnija tema kojom se moramo baviti i tu važnu ulogu igra obrazovanje. “Ne možemo rješavati s nekoliko parcijalnih mjera. Tim problemima se treba sveobuhvatno pristupiti. Kvalitetno obrazovanje i znanost koja je povezana s primjenom i industrijom predstavljaju vrlo značajne demografske mjere nešto kratkoročno, ali najviše dugoročno. Ali mi i moramo gledati dugoročno. Sve što se sada može napraviti je dobro, ali bez jasnog ulaganja u obrazovanje i znanost mi dugoročno nemamo šanse”, kazala je Divjak.

Objasnila je da kurikuralna reforma “nije samo uvođenje informatike” te odbacila prigovore da je rok od mjesec dana prekratak za prijavu škola koje žele već od sljedeće godine eksperimentalno sudjelovati u programu i kazala da se od prošle godine najavljuje provedba i vremena je bilo dovoljno”.

“Ne mislim da HNS prisvaja kurikularnu reformu”

“Promjenit ćemo način poučavanja, ali i staviti naglasak na digitalnu transformaciju. Pored udžbenika koji će biti koncizniji i kraći, da se koriste digitalni materijali i da učenici uče na način kako će kasnije učiti kroz život”, kazala je Divjak o kurikularnoj reformi. Odbacila je i tezu da HNS prisvaja obrazovnu reformu s obzirom da je web stranica stranke predstavljena kao online platforma za praćenje reforme.

“Ja ne mislim da je to prisvajanje reforme iako treba naglasiti da je HNS ulaskom u Vladu omogućio, ne samo da obrazovanje dođe u fokus, nego da se kurikularna reforma nastavi. Na stranicama Ministarstva imate link na alat koji je HNS razvio. Kroz taj alat će biti kurikularna reforma, ali i drugi projekti koji će se staviti u sustav”, kazala je Divjak.

Uskoro ćemo saznati tko će činiti novu Ekspertnu radnu skupinu. Na pitanje kakva se poruka šalje mladima jer Jasminka Buljan Culej, koja je sad u Posebnom stručnom povjerenstvu, nije sankcionirana zbog manipulacije prošlim natječajem, Divjak još jednom ponavlja da se trebamo okrenuti budućnosti.

“Jednako tako se ne dam uvlačiti u svakodnevne politikanske teme jer bi to značilo da se ne mogu baviti onim zašto sam došla na ovaj položaj. To da se Posebno stručno povjerenstvo nije očitovalo o svojim postupcima, to je druga stvar, ali sve što sam kao ministrica mogla razriješiti, ja sam razriješila”, kazala je Divjak.

Komentiraj