DIVJAK “Apeliram na sve aktere da izađu iz interesnih i stranačkih rovova”

Ministrica Blaženka Divjak i dalje vjeruje da postoji rješenje za zahtjeve učitelja, ali da je njega moguće postići jedino za stolom, a ne preko medija, javlja N1.

Kada je riječ o štrajku i zahtjevima obrazovnih sindikata za povećanjem koeficijenta složenosti posla kaže da se našao novac za šest postotno povećanje za sve i ponovila da linearno povećanje svima ne rješava pitanje koje se postavlja za učitelje koji vode reformske procese na svojm leđima.

“Stvarno apeliram na sve aktere da se izađe iz interesnih i stranačkih rovova i shvati da se do kompromisa mora doći jer su nam taoci sada oni za koje sve radimo, a to su djeca. Izađimo iz rovova, očekujem da se ovo što prije riješi”, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

“Moramo sjesti za stol, nema razgovora preko medija, mora se sjesti za stol i dati priliku za iznalaženje kvalitetnog rješenja.” Vjeruje da se rješenja mogu naći i istodobno čuvati dignitet učitelja i ravnatelja.

Očekuje razgovor o koeficijentima, ali ne zna hoće li oni biti tema sastanka sa sindikatima u ponedjeljak.

“Očito treba revidirati Uredbu o koeficijentima jer ona je nepravedna. Dok se to ne riješi moraju postojati u tom periodu određene mjere koje će pokazati ozbiljnost ponude, ali to se rješava za stolom.”

Kada je riječ o otvorenom pismu SOMK-akaže da su vrtići pod jedinicama lokalne samouprave i oni su njihova ingerencija. “Dobila sam apel sindikata i s njima ćemo se sastati i vidjeti kako pomoći, ali morate znati da su ingerencije drugačije u odnosu na škole i učitelje.”

Ministrica je izjavu dala nakon obilaska Osnovne škole Pavleka Miškine u Zagrebu. Ta je škola opremljena u sklopu financiranja ministarstva koje je školama dalo 43 milijuna kuna za opremanje kabineta te 5,2 milijuna kuna za opremanje knjižnica.

U sklopu projekta CKR II iz Europskoga socijalnog fonda osigurano je za lektire dodatnih 37,2 milijuna kuna.

“Ide reforma punim plućima. Unatoč štrajku možemo reći da je reforma zaživjela”, rekla je Divjak i zahvalila se ravnateljici i svim zaposlenicima što su je izvijestili o provođenju kurikularne reforme, što je dobro, a što treba popraviti.

Komentiraj