DIREKTOR VIGILAREA “Više nasilja nad ženama ima jer su fizički slabije”

Pixabay

Izvršni direktor udruge Vigilare Ivan Mihanović u utorak je u ‘Studiju 4’ HRT-a govorio o Istanbulskoj konvenciji, koja tretira nasilje u obitelji i nasilje nad ženama. Za Mihanovića Istanbulska je koncencija problematična jer se ne bavi samo onime što joj stoji u naslovu – borbom protiv nasilja u obitelji i nad ženama, nego i “spornim, kontroverznim dijelovima” koji se tiču tema poput pobačaja i teorija shvaćanja ljudskog spola i roda.

Smatra i da Konvencija promiče pobačaj i da s dokumentima na europskoj razini “postaje već praksa da se oko nekih tema oko kojih nitko nema ništa protiv – upakiraju određene sporne svjetonazorske teme”. Za njega je Istanbulska konvencija dokument donesen na nedemokratski način i udruga Vigilare će se, kaže, usprotiviti njegovoj ratifikaciji.

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije naglašava kako rodna ideologija kao koncept ne postoji. “Rodna ideologija postoji kao što postoje otprilike i ljudi gušteri Davida Ickea, znači to je koncept koji su vrlo fundamentalne konzervativne grupe izmislile da bi dale jedan obol i ženskim ljudskim pravima i pravima LGBT osoba”, kazala je. Benčić dodaje da se ova koncencija bavi zaštitom žena od nasilja – i žena i djevojčica.

Između sugovornika zaiskrilo je nekoliko puta tijekom rasprave. Mihanović kaže kako se iza roda ne krije ono što piše u konvenciji nego se po njemu krije konkretno “rodno neutralan jezik”. “Radi se o tome da ćete na obrascima s vremenom imati Roditelj 1 i Roditelj 2 umjesto majka i otac”, objasnio je. Benčić ga je upozorila da to nigdje ne piše i da su to njegove “fikcije i strahovi”.

“Imate i tzv. gender day, gdje ćete u cijelom obrazovnom sustavu morati provoditi dan kada se djevojčice oblače u dječake”, rekao je Mihanović, a na pitanje piše li to u konvenciji, odgovara da su to sve ‘ishodi rodnih teorija’. Benčić mu je rekla da krivo informira jvanost, na što joj je odgovorio da ‘naravno da to neće doslovno napisati u konvenciji’.

Mihanović je rekao da je floskula da se nasilje nad ženom događa samo zato što je žena – žena, a više nasilja nad ženama, smatra, ima jer se nasilje događa prema fizički slabijima. “To je najčešće tako, da su žene fizički slabije od muškaraca. A i događa se zbog nečijeg problematičnog ponašanja, zato što netko nije normalan, poremećen, pijanica ili ima ostalih problema”, rekao je.

Benčić je reka da će se zalagati da se pitanje seksualnog nasilja nad djecom strože regulira. “Neki dan smo svjedočili zaista sramotnoj presudi gdje je jedan svećenik za silovanje djeteta dobio kaznu rada za opće dobro”, kazala je. Na to ju je Mihanović upozorio da ne govori o katoličkoj crkvi “jer se u nju ne razumije” te napomenuo da katolička crkva ima najveći broj sigurnih kuća za žene žrtve nasilja i djecu.

Komentiraj