Dinamovci testiranje na koronavirus obavili na drive-in način

Nakon što su jučer, uzimanjem uzoraka u Rijeci i kod Lokomotive, započela testiranja igrača i stručnih stožera hrvatskih prvoligaša na koronavirus, danas su nastavljena u Maksimiru gdje je liječnička služba kluba predvođena glavnim liječnikom Ivicom Smodekom odradila drive-in model testiranja uzimanjem brisa za 35 igrača i članova stožera prve momčadi Dinama.

– “Radna komisija za povratak natjecanja Hrvatskog nogometnog saveza donijela je odluku o testiranju svih prvoligaških klubova, i to tri puta. Mi smo jutros odradili prvi krug testiranja na svih 35 osoba s popisa i sada uzorke šaljemo na analizu. Važno je napomenuti da su svi uzorci šifrirani i detaljan popis uz osobne podatke imamo samo unutar kluba.” – rekao je po završetku testiranja doktor Smodek.

Potom je pojasnio ukratko cijeli tijek testiranja:

– “Uzet će se ukupno dva puta bris nazofarinksa te jednom uzorak krvi. Prema odluci HNS-a testiranje se radi na 35 osoba, uključeni su igrači i stručni stožer, glavni liječnik i fizioterapeut uključeni u to natjecanje. Rezultati svih testiranja trebaju biti gotovi prije prvih pripremnih utakmica. Danas smo imali prvo testiranje, uzeli smo svima bris nazofarinksa, a iduće je testiranje za pet dana kada će se ponoviti bris nazofarinksa, ali i uzeti uzorak krvi.” – zaključio je glavni liječnik Dinama.

Gostujući na HNTV-u ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je pak izjavio:

– “Ukoliko jedan igrač postane zarazan, taj klub, odnosno momčad će prekinuti natjecanje, svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim u period od 48 sati morat će u samoizolaciju. Jedan test vrijedi od 24 do 48 sati nakon čega osoba može postati zarazna. No, ne podržavamo široko korištenje tih testova jer je pitanje pouzdanosti, ali i troška obzirom da samo jedan takav test košta 1500 kuna. Tko si može priuštiti neka se slobodno testira, međutim pridržavanjem mjera distanciranja koje smo preporučili može se osigurati prilično visoka stopa sigurnosti.”

Prema riječima izvršnog direktora Marijana Kustića troškove testiranja po 35 osoba u klubovima HT Prve lige snositi će Hrvatski nogometni savez.

Komentiraj