Dinamo treći na Euru po broju igrača koji su prošli njegovu školu nogometa

Na ovogodišnje Europsko prvenstvo koje počinje sljedećeg tjedna pozvana su ukupno 622 igrača u 24 različite reprezentacije. Međunarodni centar za sportske studije (CIES) je analizirao kroz koje omladinske škole je prošlo najviše nogometaša. Igrač je u razdoblju između 15. i 21. godine života morao provesti barem tri sezone u klubu kako bi se smatralo da je prošao njegovu omladinsku školu.

Rang listu predvodi Ajax obzirom da je 14 igrača koji imaju priliku sudjelovati na Euru prošlo njegovu školu nogometa, potom slijedi Dinamo iz Kijeva s brojkom od 11 nogometaša, a na trećem mjestu se zajedno s makedonskim Rabotničkim smjestio aktualni prvak Hrvatske Dinamo.

Na kontinentalnoj smotri će biti devet igrača koji su prošli omladinsku školu kluba iz Maksimira. Riječ je o hrvatskim reprezentativcima Milanu Badelju, Josipu Brekalu, Jošku Gvardiolu, Mateu Kovačiću, Andreju Kramariću, Dejanu Lovrenu, Luki Modriću, Šimi Vrsaljku i Španjolcu Daniju Olmu.

U TOP 10 klubova na rang listi mjesto su pronašli i RB Salzburg, HJK Helsinki, Lech Poznan, Manchester City, MŠK Žilina te Arsenal koji predvodi grupu od šest klubova s po šest nogometaša na Europskom prvenstvu.

Komentiraj