Diana Percač: “Mi smo došli do granice svojih izdržljivosti”

U srijedu je održan sastanak predstavnika veledrogerija s ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Do kraja tjedna veledrogerijama će za dugove biti uplaćeno 900 milijuna kuna, na što nezadovoljne veledrogerije poručuju da će nastaviti s ograničenom isporukom lijekova bolnicama. Ministar zdravstva poručuje da time pacijenti neće biti ugroženi. veledrogerije su, podsjetimo, hitno tražile uplatu tri i pol milijarde kuna i plan plaćanja do kraja godine. Predstavnici veledrogerija tvrde da su im bolnice i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) dužni 6.5 milijardi kuna.

Ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić u četvrtak je za emisiju ‘U mrežu Prvog’ kazao da HZZO uredno isplaćuje limite bolnicama. “Bolnice su te koje ugovaraju dobavu lijekova, plaćanje i neplaćanje, za to je odgovoran onaj tko vodi sustav”, poručio je.

Predsjednica HUP Koordinacije veledrogerija Diana Percač istaknula je da je jedan od osnovnih ciljeva za osnivanje HUP koordinacije veledrogerija bila borba za redovitu naplatu dugova koje generiraju bolnice. Od osnivanja koordinacije 2017. godine do danas, kaže, dug je udvostručen.

“Eskaliralo je s pojavom pandemije, dugovi su počeli rasti. Upozoravali smo, a ne prijetili, apelirali na rješenje jer veledrogerije to ne mogu više izdržati. Mi smo došli do granice svojih izdržljivosti, a ovo je nažalost jedna od posljedica”, rekla je Diana Percač.

Ravnatelj županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak kazao je da lijekovi koji su u ovom trenutku teško dostupni postoje u zalihama bolničkih odjela i ljekarnama. Ističe da je među ravnateljima bolnica velika zabrinutost ako se ovo nastavi. “Ustavno pravo definirano je s čak tri članka – pravo na život, pravo na zdravstvenu skrb i pravo na siguran i zdrav život. Lijekovi, potrošni medicinski materijal trebaju neometano doći do pacijenta”, rekao je Novinščak.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo ustvrdila je da se ‘svi trebaju sabrati i prestati ljudima slati poruke da neće za njih imati Ustavom zagarantiranu zdravstvenu zaštitu’.

“To im sigurno smanjuje povjerenje u državu i izaziva strah. Nije mi dobra ta komunikacija s preuzimanjem stanja onakvim kakav je. Moramo biti svjesni da dugovi postoje i da se problem mora riješiti. U svakom dijelu stvari možemo popraviti, ali čini mi se da vremena imamo sve manje. Bez neke brze financijske injekcije u sustav to se ne može riješiti”, rekla je Ana Soldo i zaključila da bi dobro rješenje bilo krizno financiranje.

Komentiraj