DHMZ je izradio prijedlog zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti koji je već upućen u sustav e-Savjetanja. Zgrozio je meteo udruge Crometeo i Istramet jer se iz prijedloga zakona čini da DHMZ želi uvesti apsolutni monopol u polje meteoroloških informacija te kažnjavati sve one koji bi objavljivali informacije o vremenu, a koje ne bi dozvolilo povjerenstvo DHMZ-a. Prijedlog zakona možete pročitati ovdje.

Naime, kako su objavili i Crometeo i Istramet, iz  prijedloga zakona čini se da DHMZ želi uvesti apsolutni monopol u polje meteoroloških informacija te kažnjavati sve one koji bi objavljivali informacije o vremenu, a koje ne bi dozvolilo povjerenstvo DHMZ-a.

“Crometeo je stavio crnu traku preko svog profila u znak protesta protiv skandaloznog prijedloga Zakona o hidrometeorološkoj djelatnosti kojim bi se de facto zabranio rad Crometea i svih sličnih udruga u Hrvatskoj.

Ne samo da to nećemo dozvoliti, nego ovim putem iskazujemo veliko razočarenje da spomenuti prijedlog zakona jednom riječju nije prepoznao rad udruga poput naše, a s punom odgovornošću tvrdimo da smo nemjerljivo unaprijedili domaću meteorologiju posljednjih 15 godina.

U tijeku je zajedničko dogovaranje svih budućih koraka, a naši članovi i simpatizeri bit će o svemu narednih dana izviješteni”, objavili su iz Crometea na svojoj Facebook stranici.

Istramet piše kako su duboko razočarani prijedlogom zakona.

“Umjesto suradnje između udruga i državnih institucija, skandaloznim prijedlogom zakona koji je primjereniji nekoj diktatorskoj državi trećeg svijeta, čini se da DHMZ želi uvesti apsolutni monopol u polje meteoroloških informacija, izuzev podobnih subjekata za koje povjerenstvo odluči da mogu plasirati podatke u javnost”, piše Istramet.

“Naši prvi utisci nakon čitanja prijedloga zakona, a prije savjetovanja s pravnim stručnjacima, taj je da DHMZ posebnim zakonom želi kriminalizirati rad Istrameta i ostalih meteoroloških udruga u Hrvatskoj, a to vjerojatno planiraju realizirati drakonskim kaznama koje se penju i do 300.000 kn za udrugu te do 50.000 kn za odgovornu osobu”, dodaju i pišu dalje kako te svote kojima se prijeti višestruko premašuju godišnje proračune svih hrvatskih meteoroloških udruga zajedno. “Stoga je poprilično jasno koji je njihov krajnji cilj – gašenje udruga”, tvrde.

U tekstu dalje objašnjavaju kako se kriminalizira publikacija meteoroloških podataka s osobnih automatskih stanica, objava meteoroloških vijesti i prognoza, objava bilo kakvih podataka mimo suglasnosti povjerenstva. “Dakle, mogli bismo se naći u situaciji da doslovno preko noći pisanjem vijesti o vremenu završimo na stupu srama kao najgori prekršitelji zakona države. Opravdano smatramo kako DHMZ zakonom želi uvesti apsolutni monopol na publikaciju meteoroloških podataka, kao i to da putem nadležnog tijela želi u potpunosti kontrolirati subjekte kojima će dati te ovlasti”, kažu iz Istrameta.

“Naše mišljenje je kako je DHMZ ovim prijedlogom u potpunosti zastranio, umjesto putem napretka i suradnje s civilnim organizacijama kao što je slučaj u razvijenim zemljama zapadnog svijeta, ide se na zabrane koje ne mogu donijeti ništa dobro. Kao da su zaboravili tko s milijardama kuna zapravo financira njihov rad. Naši daljnji koraci u idućim danima i tjednima sastojat će se od udruživanja s ostalim udrugama te zajedničkoj borbi protiv ovog besmislenog prijedloga”, najavljuju iz Istrameta.

Komentiraj