HINA/ Daniel KASAP

‘Definitivno da će se HDZ i većina raskoliti oko Konvencije’

Saborski zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh u utorak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao jučerašnji sastanak Predsjedništva HDZ-a i Istanbulsku konvenciju.

Sjednica Predsjedništva HDZ-a trajala je jučer više od četiri sata. “Ako se želimo šaliti, vjerojatno se četiri sata trebalo utrošiti da se Konvencija pročita. Premijer je još prije nekoliko dana savjetovao kritičarima, onima koji su se opirali ratifikaciji, da Konvenciju pročitaju. Očito da svi preko vikendu nisu savladali lektiru pa je trebalo još vremena”, rekao je Beus Richembergh.

Dodao je da je ovo prvi sukob takvog tipa unutar samog HDZ-a. “Premijer je dosad vodio vladu uz stabilnu potporu HDZ-a jer nije otvarao nijednu relevantnu temu. Plenković je prvi put kao predsjednik HDZ-a zakoračio u jednu temu gdje se trebao čvrsto postaviti tvrdokornoj stranačkoj desnici”, rekao je.

“Ono što Plenkoviću visi iznad glave je opasnost političke pozicije Milijana Brkića. On je kingmaker. On je stvorio i predsjednicu Republike i Tomislava Karamarka. Bez njega, stranačke infrstrukture, kontrole koju on drži u dobrom dijelu stranačkih organizacija njih ne bi bilo i jasno je da je on najsnažniji suparnik”, kaže zastupnik GLAS-a dodajući kako se struktura članstva HDZ-a promijenila i sada je “mentalno i programski bliža Plenkoviću jer se radi u glavnom o karijeristima, a ne žestokim ideološkim borcima koji bi se svrstali u Milijana Brkića”.

O Istanbulskoj konvenciji je rekao da se radi o čvestom i homogenom trekstu koji dozvoljava određene rezerve, ali oni su skopčane s financijskim obvezama države. “Definitivno je da će se HDZ i vladajuća većina oko toga raskoliti. Od 76, 78 glasova koje kontrolira većina barem 60 će biti za ratifikaciju, ostali protiv ili sudržani. No tu je snaga opozicije da podupre tu ideju”, smatra Beus Richembergh.

 

Komentiraj