epa06298205 (FILE) - Danish submarine owner and inventor Peter Madsen after landing with the help of the Danish defense in Dragor Harbor south of Copenhagen, Denmark, 11 August 2017 (reissued 30 October 2017). Media reports on 30 October 2017 state that Peter Madsen has admitted dismembering body of Swedish journalist Kim Wall aboard his submarine but denies killing her. EPA/BAX LINDHARDT DENMARK OUT *** Local Caption *** 53701652

Danski izumitelj Peter Madsen osuđen je u srijedu na doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva švedske novinarke Kim Wall, javljaju svjetski mediji.

Tužitelji su ustvrdili kako je Madsen planirao ubiti 30-godišnju Wall, koja mu je pravila društvi na podmornici, pišući članak o njemu.

Tužitelji vjeruju da je Madsen svezao svoju žrtvu prije nego što ju je pretukao, nekoliko puta izbo nožem u području genitalija i naposljetku usmrtio. Zatim joj je raskomadao tijelo, a dijelove, glavu, ruke, noge i torzo stavio u zasebne vrećice koje je opterećene utezima bacio na dno zaljeva pokraj Kopenhagena.

Tužitelji smatraju da je sve isplanirao unaprijed jer je pilu, nož, plastične vezice i utege ponio sa sobom na podmornicu. Uvjereni su i da je gledao fetišističke filmove u kojima su žene zlostavljane, dekapitirane i žive spaljene. Istražitelji su takve filmove pronašli u njegovom računalu. Tvrdio je da nisu njegovi.

Uhićen i zatvoren neposredno nakon nestanka mlade novinarke, 47-godišnji izumitelj tvrdio je da je ona umrla nesretnim slučajem, a da je on u panici njezino tijelo raskomadao i bacio u more.

Obdukcijom nije bilo moguće ustvrditi uzroke smrti Kim Wall, čiji je torzo bez glave i udova pronađen na nekoliko mjesta u zaljevu Koge koji odvaja Dansku od Švedske.

Podsjetimo, Wall, nezavisna švedska novinarka od 30 godina, nestala je 10. kolovoza prošle godine u tjesnacu Oresund, između Danske i Švedske, dok je pisala reportažu o Nautilusu i Peteru Madsenu.

Komentiraj