Dan sigurnijeg interneta uz slogan “Zajedno za bolji internet“

CNZD

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) iz Osijeka okupio je učenike i nastavnike Osnovne škole Izidora Kršnjavog iz Zagreba te predstavnike regulatornih agencija i teleoperatera kako bi skrenuo pozornost na problem rastućeg e-nasilja.

Ove godine međunarodni Dan sigurnijeg interneta obilježava se uz slogan „Zajedno za bolji internet“. Tim je povodom je održana konferencija koja je započela pjesmom učeničkog zbora. Moderatorica Iva Šulentić popričala je s učenicima, koji su okupljenima kazali kako oni vide igralište prije 20 godina i kako izgleda njihovo igralište novog doba. Danas djeca provode sve više vremena na tzv. digitalnom igralištu s kojim dolaze mnogi izazovi.

“Više od 95% djece u Hrvatskoj ima pristup internetu i to uglavnom putem mobilnih uređaja, a svako treće dijete izloženo je neprimjerenom sadržaju i zlostavljanju putem interneta. Obilježavanjem Dana sigurnijeg interneta želimo skrenuti pozornost svih aktera i podsjetiti ih na ovaj gorući problem te da svatko mora učiniti svoj dio. Upravo smo zato odlučili pokrenuti platformu SINI“, kazao je Tomislav Ramljak, voditelj CNZD-a.

Platforma uključuje edukativne sadržaje za djecu, mlade i roditelje o zaštiti na internetu i sigurnom korištenje mobilnih uređaja i novih tehnologija. Radi se o sveobuhvatnoj elektroničkoj platformi koja omogućuje stručnjacima diljem Hrvatske jednostavno usavršavanje, što je posebno važno za stručnjake u regijama gdje je ovakav tip edukacije rijetko dostupan.

U sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta partneri projekta su potpisali i Povelju o sigurnosti i zaštiti djece na internetu, kojom se želi pokazati zajednička predanost cilju stvaranja boljeg interneta.

“Već godinama kao regulator tržišta elektroničkih komunikacija dajemo svoj doprinos da se internet učini sigurnijim i boljim mjestom za sve, pogotovo djecu kao najmlađe korisnike usluga digitalnog društva. Naše brošure o sigurnijem internetu za djecu i roditelje već se treću godinu zaredom dostavljaju učenicama i učenicima petih razreda u sve osnovne škole, ali smatramo da se može više”, kazao je Miran Gosta, ravnatelj HAKOM-a.

“U A1 Hrvatska, kao društveno odgovornoj kompaniji, fokusirani smo na zaštitu djece na internetu i odgovorno korištenje ekrana. Alarmantni su podaci istraživanja o korištenju tehnologije odnosno aplikacija u Hrvatskoj koje smo proveli potkraj prošle godine. Na određenim mobilnim uređajima, među rijetkim operatorima na svijetu, predinstaliramo aplikaciju netHELP za pomoć i edukaciju o zaštiti djece na internetu. Također, A1 Hrvatska već godinama sustavno kroz suradnju s udrugama, volontiranje, participaciju u EU projektu Safer Internet Croatia: Making Internet a good and safe place radi na osvješćivanju i edukaciji roditelja i djece“, poručila je Martina Rizman Matić, direktorica Korporativnih komunikacija A1 Hrvatska.

“Hrvatski Telekom, kao predvodnik digitalne transformacije u Hrvatskoj , osjeća odgovornost omogućiti što sigurnije okruženje u kojem građani, posebno mladi, koriste nove tehnologije. Smatramo to iznimno važnom temom današnjice. Zato smo, uostalom, prije dvije godine pokrenuli posebnu inicijativu ‘Šeraj pozitivu, blokiraj negativu’ koja obuhvaća brojne aktivnosti na temu povećanja razine svijesti i bolje zaštite djece na Internetu. Jedna od tih aktivnosti je prvo komparativno istraživanje EU Kids Online čiji su rezultati prošle godine objavljeni u prigodnoj brošuri koju je izdao HAKOM, a najnovija aktivnost je kampanja ‘Igrajmo na sigurno’ koja je započela krajem prosinca. U sklopu kampanje kreiran je prvi digitalni vodič sigurnog igranja videoigara te je predstavljen prvi domaći dokumentarni film o igranju videoigara ‘Djeca virtualne stvarnosti’“, istaknula je Nina Išek Međugorac, direktorica Korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma.

“Kao kompaniji usmjerenoj na digitalizaciju društva obaveza nam je podizanje svijesti o ugrozama koje dolaze uz napredak i korištenje digitalne tehnologije. Stvaranje boljeg i sigurnijeg okruženja djece na internetu zadatak je svih nas i on ne prestaje potpisivanjem Povelje o sigurnosti djece na internetu, nego je naša dužnost provoditi ga svakodnevno. Zato smo ponosni što idemo korak dalje, potpisujući Sporazum o izradi online platforme SINI (Sigurni na internetu) na kojoj će biti dostupni sadržaji vezani uz sigurnost djece i mladih na internetu. U današnje vrijeme kada se svakodnevno susrećemo s novim oblicima ugroza u online svijetu i kada nema dovoljno sadržaja na temu sigurnosti, ova je platforma idealno mjesto za edukaciju djece i mladih, ali i svih ostalih po pitanju zaštite tih skupina“, izjavila je Sonja Miočić, direktorica komunikacija Tele2 Hrvatska.

Izloženost neprimjerenom sadržaju i e-nasilje dovodi do neugodnih emocionalnih reakcija, poput straha, ljutnje, frustracije, depresije, promjena ponašanja kao što su izoliranje, loši rezultati i izostajanje iz škole, delinkvencija i osveta te ekstremnih reakcija kao što su samoozljeđivanje i pokušaji ili izvršenja samoubojstva. Sumnjamo li na to da je netko žrtva e-nasilja, prva stvar koju trebamo učiniti je razgovarati s tom osobom te je savjetovati da ne odgovara na uznemirujući sadržaj. Poruke ne treba obrisati, jer mogu poslužiti kao dokaz te o tome treba obavijestiti roditelje ili djelatnike škole. U slučaju da se nasilje nastavi, treba obavijestiti policiju.

CNZD još od svog osnutka 2006. godine sustavno radi na prevenciji nasilja te je za te potrebe osnovao Centar za sigurniji internet i pokrenuo besplatnu nonimnu telefonsku liniju 0800 606 606 putem koje primarno djeca, ali i roditelji mogu zatražiti pomoć.

Komentiraj