Pixabay

DALLAS “Za” i “Protiv” vatrenog oružja

Nakon pokolja vatrenim oružjem koji su izazvali masovne prosvjede i zaoštrili rasprave u Kongresu, policija u teksaškom gradu Dallasu spremna je za vikend osigurati skup Nacionalne udruge za vatreno oružje (NRA) kao i njegove protivnike i zagovornike.

Očekuje se dolazak 80.000 zagovornika nošenja vatrenog oružja u Dallas na godišnju konvenciju NRA-e. Skupu bi se trebao obratiti i predsjednik Donald Trump u petak, prvog dana trodnevnog zasjedanja na kojem bi gost trebao biti potpredsjednik Mike Pence.

Inače vrlo snažan lobi za posjedovanje vatrenog oružja, koji tvrdi da ima oko 5 milijuna članova, ove godine suočava se s osnaženim pokretom koji želi suzbiti utjecaj NRA, a napose nakon pokolja 14. veljače u saveznoj državi Floridi.

Policija je spremna provesti jake sigurnosne mjere.

“Nećemo tolerirati uništavanje imovine. Neće se tolerirati nasilno ponašanje”, rekao je pomoćnik policijskog zapovjednika Paul Stokes na konferenciji za novinare u srijedu.

Raspravu o vatrenom oružju u Americi zaoštrio je 19-godišnji bivši polaznik srednje škole u Parklandu u Floridi koji je ubio 17 učenika i zaposlenika te ustanove.

Neki od učenika koji su preživjeli napad postali su nacionalni zagovornici pooštrenja zakona i ograničenja utjecaja NRA-e.

Florida je brzo donijela zakon kojim povisuje dobnu granicu za kupnju pušaka i nametnula trodnevni poček na prodaju vatrenog oružja istodobno dozvolivši naoružavanje nekih školskih zaposlenika.

Prema istraživanju Reuters/Ipsos iz ožujka raste potpora strožoj kontroli vatrenog oružja. Pedeset četiri posto Amerikanaca podržava strožu kontrolu, primjerice provjere policijskih kartona kupaca oružja kao i zabranu kupnje jurišnih pušaka.

Komentiraj