epa

DAČIĆ: “Naši potezi iznuđeni”

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je u petak kako Srbija ne želi da se njezini odnosi s Hrvatskom razvijaju u sadašnjem smjeru, ali da je Beograd, radi zaštite dostojanstva države, spreman i dalje recipročnim mjerama reagirati na svaki svaki daljnji korak Zagreba.

Dačić, koji je i prvi potpredsjednik srbijanske vlade, ocijenio je za nacionalnu televiziju (RTS) da su potezi Srbije prema Hrvatskoj iznuđeni, ističući da će Srbija odgovoriti na isti način ako Hrvatska odluči povući svog veleposlanika iz Srbije, ali je i naglasio kako za tako što “nema nikakvog razloga”.

“Mi ne želimo da se u ovom smeru razvijaju naši odnosi s Hrvatskom i ovo su iznuđeni potezi. Upotrijebili smo istu formulaciju kao Hrvati u svojoj noti. Oni su izašli iz svih diplomatskih okvira ponašanja”, rekao je Dačić.

On je naveo da je “nota Hrvatske poslana na neuobičajen način”, na telefaks i elektronsku poštu veleposlanstva Srbije u Zagrebu, te da je Srbija postupila na isti način.

“Spremni smo reagirati na svaku mjeru recipročno. Moramo reagirati da bismo zaštitili dostojanstvo naše države”, poručio je srbijanski šef diplomacije.

Dačić drži da je riječ o “paradoksalnom načinu” na koji se forsiraju odnosi s Hrvatskom, utoliko prije jer je ona članica Europske unije.

“Hrvatska, kao članica EU, treba se ponašati na takav način da daje primjer drugima, a ne da izaziva sukobe”, rekao je Dačić za RTS, ocijenivši istodobno “malo vjerojatnim” da će Hrvatska ubuduće blokirati Srbiju u procesu eurointegracija pa ni otvaranje novih poglavlja koje se očekuje u lipnju.

“Nijedna zemlja nema razumijevanja za ovakve odnose i Hrvatska ne može računati ni na čiju podršku”, uvjeren je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije ističe kako postoji puno problema iz prošlosti, uz ocjenu da Hrvatska negira zločine počinjene nad Srbima.

“Mi ne možemo očekivati da EU reagira protiv Hrvatske. Bojim se da je neizlječiva bolest kada se govori o srpskim problemima”, rekao je ministar Dačić.

Srbija treba, sugerira on, nastaviti svoju politiku jer je i EU zainteresirana da cijela regija “bude dio europskih integracija” što bi, po njemu, bio “njihov (EU) najveći uspjeh”.

Najavu plaćanja ulaska u Shengensku zonu Dačić je ocijenio lošom odlukom.

“Oni govore da će to vrijediti za sve, ne samo za nas, i smatram to veoma lošom odlukom. Svatko voli prikupljati novac i tako bi se trebali i mi ponašati”, rekao je Dačić, uz opasku kako se “predsjednik Vučić ne bi suglasio” s tim njegovim stajalištem o reciprocitetu.

“Ja bih svima udario reciprocitet i kad je riječ o vizama, taksama, poniženju naše države… Kad se budu tako osjećali, drugačije bi se ponašali”, istaknuo je Dačić.

Komentiraj