CVITKOVIĆ ‘Slučaj u Obrovcu baca tužno svjetlo na hrvatsko zdravstvo’

Autor:

Tomislav Čuveljak

Ako bude izabran za predsjednika Hrvatske liječničke komore, pedijatar iz KBC-a Zagreb Miran Cvitković kaže kako će se pobrinuti da se situacije poput one u Obrovcu više ne događaju, a to planira napraviti decentralizacijom županijskih tijela Komore

Sukobi u Hrvatskoj liječničkoj komori nastali su zbog parcijalnih interesa nekih skupina i miješanja političkih struktura u rad tog tijela, smatra Miran Cvitković, jedan od kandidata za predsjednika HLK-a. Krajem ožujka raspisani su izbori za novo vodstvo Hrvatske liječničke komore, a gotovo 20-ak tisuća liječnika birat će krajem svibnja novog predsjednika i njegova zamjenika. Izbori u Liječničkoj komori bit će posebno zanimljivi jer je u srpnju prošle godine ostala „obezglavljena“ kada je na njezinoj Izvanrednoj skupštini smijenjen dotadašnji predsjednik Trpimir Goluža, a njegovu je dužnost kao v.d. nastavio obnašati dotadašnji prvi dopredsjednik Krešimir Luetić. Jedan od kandidata za predsjednika je i Miran Cvitković, koji je trenutno voditelj Ureda za medicinsko pravo u Hrvatskoj liječničkoj komori, a kao izabrani dužnosnik Komore član je Izvršnog odbora i predsjednik Povjerenstva za ostale liječničke djelatnosti. Na KBC-u Zagreb kao specijalist pedijatar i subspecijalist intenzivne medicine, radi na Odjelu za pedijatrijsku intenzivnu medicinu Klinike za pedijatriju. Cvitković ima bogato radno iskustvo iz mnogih područja medicine i zdravstva te je radio u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na Medicinskom fakultetu, u kliničkoj medicini, u farmaceutskoj industriji, u segmentu privatnog zdravstva i zdravstvenog osiguranja te u komorskom sustavu. Predsjednik je Hrvatske udruge za medicinsko pravo, član Upravnog odbora Hrvatskog pedijatrijskog društva i član Središnjeg etičkog povjerenstva za kliničko ispitivanje lijekova. U razgovoru za Nacional govorio je o problemima u Komori i zdravstvu uopće te svojoj kandidaturi i programu.

NACIONAL: Zašto ste se odlučili kandidirati za predsjednika Hrvatske liječničke komore?

Rad u struci moje je životno opredjeljenje. Međutim, već sam zarana shvatio da ima puno izazova koji prate razvoj struke i da nije dovoljno samo raditi s pacijentima, već je potrebno učiniti puno više na proširenju mogućnosti s kojima se mogu poboljšati uvjeti rada i pomoći pacijentima. Iskustva koja sam tijekom života stekao stavio sam na raspolaganje Komori u ovom mandatu i mislim da sam opravdao povjerenje koje su mi kolege iskazali. Smatram kako je došlo vrijeme da svoje iskustvo iskoristim u svim segmentima za poboljšanje stanja struke i položaja liječnika u struci i u društvu. Program s kojim tražim povjerenje članova, pokazuje da sam svjestan otvorenih pitanja koje je potrebno riješiti te da znam i imam ideja kako ih riješiti. Imam viziju kako unaprijediti struku i zajedništvo struke i namjeravam to ostvariti. Pritom držim da otvorenost, potpuna iskrenost u djelovanju i vlastiti primjer nemaju alternativu i predstavljaju najbolji način da se uspješno vode i mijenjaju stvari….

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.