25. prosinca 1929. u SAD-u Clessie Cummins testirao prvi automobil s dizelskim motorom

Cummins je dizelski motor ugradio u limuzinu Packard iz 1925.

U studenome 1929. Clessie Cummins i njegov glavni inženjer kupili su “veliku staru limuzinu Packard” u Indianapolisu. U tvrtki Cummins Engine Company započeli su radovi na ugradnji dizelskog motora, Cummins Model U. Bilo ga je nemoguće ugraditi u šasiju automobila bez skidanja upravljača te dorade upravljačkog mehanizma i postolja motora.

Nakon napravljenih dorada masivni dizelski motor uspjeli su ugraditi, ali je ostao samo centimetar prostora između motora i hladnjaka te se nije mogao koristiti ventilator. Bilo je potrebno smanjiti prijenosni omjer u mjenjaču, zbog sporije brzine vrtnje dizela. Clessie se uskoro  iz Columbusa (Indiana)njime odvezao u New York City kako bi prisustvovala Auto Showu. Na putu od 1540 kilometara potrošeno dizelsko gorivo platio je 1,38 dolara.

Iz New Yorka Cummins se odvezao u Detroit gdje je održana godišnja skupština Društva automobilskih inženjera. Tamo su bili Henry Ford i njegov sin Edsel te su obavili zanimljiv razgovor, koji je rezultirao pokretanjem razvoja potpuno novog dizelskog motora za automobil. U ožujku 1930. na Daytona Beachu Cummins je sportskim automobilom s dizelskim motorom postigao 80,4 mph (129 km/h), rekord za dizelski automobil.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]