Crveni križ u tri dana zaprimio više od dvije tisuće zahtjeva za novčanom pomoći

Hrvatski Crveni križ u ponedjeljak je izvijestio da je u tri dana aprimio više od dvije tisuće zahtjeva za isplatu novčane pomoći prikupljene Apelom i donatorskim telefonom u ukupnom iznosu većem od 46 milijuna kuna. Kako navode u priopćenju, zahtjeve je moguće predati do 19. veljače. Apel za stanovništvo Hrvatske pogođeno potresom, kao i donatorski telefon bit će aktivni do 28. ožujka 2021. godine, a sva preostala sredstva po završetku bit će jednako podijeljena potresom pogođenom stanovništvom po spomenutom kriteriju.

Fizički zahtjevi se mogu poslati poštom Hrvatskom Crvenom križu na adresu Ulica Crvenog križa 14, Zagreb. Zahtjeve, upozoravaju, nije moguće poslati mailom već isključivo poštom jer je nužno imati originalni potpis. Zahtjevi se mogu ispuniti i odmah potom predati u evakuacijskim centrima na potresom pogođenom području, u svim društvima Crvenog križa diljem zemlje, u jedinicama lokalne samouprave te u poslovnicama Hrvatske pošte. Popis svih adresa moguće je pronaći na internetskoj stranici www.hck.hr. Na telefonskom broju 0800 11 88 te na internetskoj stranici građani mogu dobiti detaljne informacije o popunjavanju zahtjeva.

“S obzirom na dosadašnje iskustvo s terena i informaciju o značajnom broju starijeg stanovništva, a sve kako bi im olakšali, mobilni timovi Hrvatskog Crvenog križa obilaze najudaljenija sela i zaseoka i pomažu građanima u popunjavanju zahtjeva. Također, podršku im pruža i Hrvatska gorska služba spašavanja zbog zahtjevnosti terena”, izvijestili su iz Crvenog križa.

Dodaju da je novčana pomoć namijenjena građanima koji su imali prijavljeno prebivalište ili boravište na dan 28./29. prosinca 2020. godine na potresom pogođenom području u nekretnini koja je pretrpjela materijalna oštećenja, a koja će se demonstrirati fotografijama, potvrdom statičara ili izjavom/opisom oštećenja, fotografijom naljepnice i slično. Potresom pogođeno područje uključuje Sisačko-moslavačku, Zagrebačku i Karlovačku županiju.

Novčana pomoć će se isplaćivati na dva načina, a prema odabiru podnositelja zahtjeva: uplatom na tekući račun ili zaštićeni račun te putem Hrvatske pošte (preuzimanje u poslovnici ili isplata putem poštara koji djeluje na potresom pogođenom području).

Komentiraj