Crveni križ krenuo s uplatama jednokratne pomoći stradalima u potresu

Hrvatski Crveni križ u petak je na svojim stranicama izvijestio da je krenuo s isplatama jednokratne pomoći za 31.835 kućanstava s potresom pogođenog područja Sisačko – moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije.

Jednokratna novčana pomoć dolazi od donacija koje su pristigle na ime Apela za stanovništvo Hrvatske pogođeno potresom i donatorskog telefona te od uplata Međunarodne federacije Crvenoga križa i Nacionalnih društava Crvenoga križa, a riječ je o ukupno 51.039.020,06 kuna. Pomoć se dijeli u dvije skupine – samačko i višečlano kućanstvo. Iznos je definiran na temelju ukupnog iznosa pristiglih donacija i ukupnog broja pristiglih zahtjeva. Samcima će biti uplaćeno 900 kuna, a višečlanom kućanstvu 1.900 kuna. Od ukupnog broja odobrenih zahtjeva, višečlanih kućanstava je 21.796, a samačkih 10.039.

U petak je pristigla novčana pomoć svima koji su odabrali uplatu na tekući ili zaštićeni račun. Onima koji su odabrali preuzimanje novčane pomoći u poslovnicama Hrvatske pošte ili dostavom na kućnu adresu poštarom, uplate će pristizati sljedeći tjedan, javlja Crveni križ.

“Hrvatska je još jednom pokazala veliko srce, a tome svjedoči više od 50 milijuna kuna pristiglih donacija. Sav novac prikupljen Apelom i donatorskim telefonom direktno se isplaćuje potresom pogođenom stanovništvu. Ukupan iznos prikupljenih donacija je značajan, ali kada se podijeli na 31.835 kućanstava koja su pretrpjela štetu, iznos po pojedinom kućanstvu nije onoliki koliki smo svi priželjkivali. Upravo stoga, potresom pogođenom stanovništvu i dalje je potrebna naša pomoć i podrška, kako novčana, materijalna tako i psihosocijalna. Zahvalni smo građanima na povjerenju u Hrvatski Crveni križ koji je od prvog potresa sa stradalim stanovništvom, a s njima ćemo ostati dokle god im pomoć i podrška budu potrebni”, poručio je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Komentiraj