George Clooney zabrinut za sudbinu Alekseja Navaljnog, pratit će suđenje

„Clooney Foundation for Justice“, fundacija koju su osnovali George Clooney i njegova supruga Amal, obratila se javnosti u povodu suđenja ruskom disidentu Alekseju Navaljnom. Ovaj opozicionar i glasni kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina osuđen je početkom ovog tjedna na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog kršenja odredbe o uvjetnoj kazni koja mu je izrečena 2014. godine.

U petak, 5. veljače, trebalo bi početi novo suđenje Navaljnom. Navaljni je ovog puta optužen za širenje “uvredljivih” informacija protiv veterana Drugog svjetskog rata koji je podržao nedavni ustavni referendum kojim su povećana ovlaštenja Vladimira Putina. Navaljni je u objavi na društvenim mrežama prošlog lipnja opisao njega i njemu slične kao „sramotu zemlje“ i „izdajicom“. Suđenje se trebalo održati 20. siječnja ali je odgođeno jer se Navaljni tada nalazio u izolaciji zbog potencijalne zaraze koronom nakon što se vratio iz Njemačke.

Stoga je fundacija „Clooney Foundation for Justice“ objavila službeno priopćenje u kojem stoji:

„’Clooney Foundation for Justice’ nadzirat će suđenja Alekseja Navaljnog koja slijede. Gospodin Navaljni je zatvoren na temelju presude koju je Europski sud za ljudska prava nazvao  ‘neosnovanom i očito nerazumnom’ zbog čega bi Rusija trebala platiti odštetu gospodinu Navaljnom.

U tom zabrinjavajućem kontekstu naš TrialWatch tim nadzirat će sve daljnje postupke protiv njega i izvještavati o njihovoj sukladnosti s međunarodnim pravom, uključujući pravo na pravedno suđenje te pravo na slobodu govora“.

Navaljni ima snažnu potporu ruske javnosti što pokazuju i masovni protesti održani nakon izricanja presude u kojima je na stotine ljudi bilo uhapšeno. Istovremeno, nekoliko njegovih suradnika ruske su vlasti privele i odredile im kućni pritvor. Navaljni je gotovo preminuo prošle godine nakon pokušaja trovanja. Oporavljao se pet mjeseci u bolnici u Njemačkoj, nakon čega se vratio u Rusiju.

Komentiraj