Civilna zaštita poziva na oprez, izdano narančasto upozorenje zbog dolaska nevremena, tuče i pijavica

Prema prognozama meteorologa, ali i upozorenja Civilne zaštite, dijelove Hrvatske će već večeras zahvatiti promjena vremena koja će se sutra proširiti cijelom zemljom.

Upravo zato na snazi su žuti i narančasti meteoalarm za cijelu zemlju, a Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo je priopćenje u kojemu poziva građane na oprez zbog promjene.

Vakula: Čeka nas olujno nevrijeme, tuča i pijavice

U svojoj prognozi za HRT, Vakula govori o brzoj i kratkotrajnoj kiši koja će pasti diljem zemlje i dodaje kako će ponovno kišovitije biti na sjevernom dijelu Jadrana te u gorju i središnjoj Hrvatskoj.

“Ponegdje će opet biti i izraženijih pljuskova, grmljavine i olujnog nevremena, a moguća je i tuča, na Jadranu i pijavice. Zbog kratkotrajno obilne kiše ponovno je povećana vjerojatnost mjestimičnih bujičnih poplava, a probleme će nekima na Jadranu stvarati i promjena vjetra s gdjegod jakog juga i jugozapadnjaka na uglavnom još jaču buru i tramontanu – prijepodne na sjevernom dijelu, kasnije i južnije”, prognozira Vakula.

Dodaje kako će uz sve to i zamjetno osvježiti.

Narančasti alarm za najveći dio zemlje, Civilna zaštita poziva na oprez

Na snazi za sutra je narančasti alarm za najveći dio zemlje osim krajnjeg istoka i krajnjeg juga gdje je na snazi žuti alarm. Priopćenje prognostičara proslijedila je i Civilna zaštita, a mi ga prenosimo u cijelosti.

Na riječkom području očekuje se obilna kiša i lokalno su moguće bujične i urbane poplave s količinom oborine od 40 -70 mm te moguće grmljavinsko nevrijeme.

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Na području zagrebačke, karlovačke i gospićke regije se očekuje obilna kiša, a lokalno su moguće bujične i urbane poplave s količinom oborina od 30-60 mm.
Također, na području kninske regije se očekuje obilna kiša, osobito u sjevernim područjima. Lokalno moguće bujične i urbane poplave s količinom oborine 20-60 mm.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Na području zapadne obale Istre, Kvarnera i Dalmacije se očekuje ponegdje jak jugozapadni vjetar u okretanju na buru i tramontanu, kratkotrajno i vrlo jaku s najjačim udarima vjetra do 100 km/h dok se na području Velebitskog kanala očekuju udari do 110 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, priopćili su.

Komentiraj