Civilna zaštita izdala upozorenje: Nastavljaju se obilne kiše, ne krećite na put i izlete

Obilne kišne oborine uzrokovale su poplave u Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj te je više od stotinu ljudi poginulo, više od tisuću nestalo, a brojne kuće uništene su u poplavama.

Belgija je aktivirala EU mehanizam civilne zaštite 14. srpnja 2021. te zatražila pomoć timova za spašavanje iz vode i helikoptere. Također, aktiviran je Copernicus sustav u cilju mapiranja ugroženih područja.

S obzirom na situaciju s poplavama širom Europske unije, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH pomno prati situaciju kako bi pravovremeno reagiralo u slučaju potrebe, poručuju iz Civilne zaštite.

Ujedno, svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučaju da ne kreću na put. Vozačima, ako su na putu, savjetuju da budu strpljivi i oprezni tijekom vremenskih nepogoda.

Također pozivaju građane da ne odlaze na izlete u okolno gorje, šume, otvorena područja, zatim na rijeke npr. kampirati, a oni koji borave na moru, da budu posebno oprezni ako namjeravaju provesti noć na otvorenom.

Vlasnike plovila savjetuju da prate prognoze nadležnih službi (DHMZ-a i Pomorsko meteorološkog centra).

Ako nastupe nepovoljni vremenski uvjeti, pozivaju građane da ne šire paniku, a za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog nastalih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, upućuju da nazovu broj 112 kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi.

Komentiraj