Zanimljivosti
Decoration icon

art

Četvoro hrvatskih fotografa među najboljima na Sony World Photography Awards 2017

Autor:

Robert Maric

Fotografije ‘Kovitlanje’ Petra Sabola i ‘Ožiljci života’ Nikole Franjića, ušle su u selekciju top 50 prijava otvorene kategorije natjecanja Sony World Photography Awards, pri čemu je Sabol plasiran u kategoriji divlje prirode, a Franjić u kategoriji najboljih portreta.

Također, u selekciju top 50 plasmana na ovom prestižnom natjecanju ušle su i fotografije Petra Bobana (u kategoriji fotografija dokumentarne fotografije) i Roberta Marića (u kategoriji Enhanced).

“Već treću godinu bilježim uspijeh na Sony World Photography Awards, jednom od najvećih fotografskih natjecanja te mi je iz tog razloga posebno zadovoljstvo biti plasiran među 50 najboljih fotografa, s višestruko nagrađivanom serijom ptice vodomara ribara koju sam radio unazad nekoliko godina”, rekao je Petar Sabol, koji je s fotografijom ‘Vodomar u akciji’  osvojio prvo mjesto u kategoriji najboljeg hrvatskog fotografa na prošlogodišnjem natjecanju Sony World Photography Awards.

Finalisti natjecanja su sada u trci za osvajanje vrijednih nagrada, među kojima je najnovija fotografska oprema tvrtke Sony, predstavljanje u publikaciji natjecanja, kao i novčane nagrade za Fotografa godine, za pobjednika otvorene kategorije i oprema za pobjednika studentske kategorije.

Pokretač natjecanja, Svijetska organizacija za fotografiju, ove godine bilježi jubilarnih deset godina najvećeg natjecanja u području fotografije na svijetu, kao i desetljeće suradnje s glavnim partnerom, tvrtkom Sony. Na ovogodišnjem izdanju natjecanja sudjeluju 183 zemlje sa 227 596 prijava raznih stilova, tema i žanrova, dok su fotografije iz čak 49 zemalja ušle u uži izbor. Finalisti su zadivili žiri jasnim narativima i snažnim vizualnim jezikom, a među temama koje su naročito privukle pažnju su dirljiv uvid u svakodnevni život žena u Saudijskoj Arabiji, potresne ispovjesti školaraca iz Kine, pripreme ruskih bodibildera pred izlazak na scenu, kao i intimna serija fotografija borbe s rijetkom bolešću.

Imena pobjednika u otvorenoj i nacionalnoj kategoriji bit će poznata 28. ožujka, dok će 20. travnja na svečanoj ceremoniji u Londonu biti proglašeni najbolji radovi iz profesionalne kategorije, kao i Fotografi godine u otvorenoj kategoriji, kategoriji za mlade i kategoriji za studente fotografije.

Nagrađene i fotografije iz užeg izbora bit će prikazane u londonskoj galeriji Somerset House od 21. travnja do 7. svibnja, nakon čega će započeti svijetska turneja izložbe.

U okviru izložbe bit će predstavljeni i radovi Martina Parra, koji je ove godine nagrađen za izuzetan doprinos fotografiji.

Petar Sabol

Petar Sabol

Nikola Franjić

Nikola Franjić

Petar Boban

Petar Boban

Robert Marić

Robert Marić

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)