NAPOKON ODGOVOR ‘Imenovanje ravnatelja USKOK-a bit će prepušteno…’

Autor:

13.03.2024., Zagreb - Novi Glavni drzavni odvjetnik Ivan Turudic prisegnuo je danas pred predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovicem. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), elitni tužiteljski ured, već je godinu dana bez izabranog šefa.

Naime, 20. travnja prošle godine s mjesta ravnateljice USKOK-a odstupila je Vanja Marušić, pritisnuta bizarnom aferom koja je izbila nakon prometne nesreće njezinog službenog vozača.

Kao obnašateljicu ravnateljice USKOK-a glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek imenovala je Željku Mostečak. Iz DORH-a su tada stigle glasine da je Mostečak, koja je inače zamjenica u DORH-u, pristala voditi USKOK samo šest mjeseci.

Pri isteku tih šest mjeseci bio je raspisan natječaj za ravnatelja USKOK-a, ali se na njega nitko nije javio pa je Željka Mostečak nastavila voditi USKOK.

N1 je pred istek i drugih šest mjeseci pitao Zlatu Hrvoj Šipek hoće li biti raspisan novi natječaj za ravnatelja USKOK-a i kakav je točno status Željke Mostečak. Na četiri upita nije bilo odgovora, a glavna državna odvjetnica oglasila se tek nakon što je objavljen članak o neizvjesnoj sudbini šefa USKOK-a.

NITKO NEĆE U BORBU PROTIV KRIMINALA? USKOK punu godinu dana nema ravnatelja. Hrvoj Šipek šuti, možda ostavlja Turudiću…

“Glavna državna odvjetnica je 20. travnja 2023. donijela odluku kojom je Željku Mostečak, zamjenicu glavne državne odvjetnice, ovlastila za obnašanje dužnosti ravnateljice USKOK-a do imenovanja ravnatelja USKOK-a“, naveli su iz DORH-a.

Na pitanje o raspisivanju natječaja Zlata Hrvoj Šipek sad službeno kaže da će ga prepustiti novoimenovanom glavnom državnom odvjetniku – Ivanu Turudiću.

Njegovo je imenovanje, podsjetimo, podiglo veliku buru u javnosti. Saborska oporba je organizirala prosvjed protiv njega, a on je prisegu položio iako dužnost još nije preuzeo. Na čelo DORH-a trebao bi doći 27. svibnja ove godine. Do tada DORH vodi Zlata Hrvoj Šipek, a Turudić nema nikakvih ovlasti. “Imenovanje ravnatelja USKOK-a bit će prepušteno novoimenovanom glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske”, zaključili su iz DORH-a.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.