Četiri zemlje žele bolje evidentirati migrante nestale na Mediteranu

EPA/ORIETTA SCARDINO

Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) objavilo je u ponedjeljak u Rimu inicijativu zajedno s predstavnicima Italije, Malte, Grčke i Cipra kako bi se bolje locirali i popisali migranti nestali na Sredozemnome moru.

“Ovo je prvi put u povijesti da su se vlade udružile u vezi s ovim pitanjem”, istaknula je u ponedjeljak Kathryne Bomberber, ravnateljica ICMP-a.

“Nijedna zemlja ne može sama riješiti taj problem s obzirom na njegove razmjere i na to da migranti nestaju na čitavom Mediteranu”, rekla je.

“Zato je doista važno da vlade surađuju kako bi pobrojale nestale i ispunile svoje zakonske obveze u vezi s istraživanjem sudbine nestalih”, dodala je Bomberber.

Dužnosnica je priznala da raspolaže veoma malim brojem podataka. “Znamo primjerice da je Italija u prošlom desetljeću pronašla 8.000 migranata u Sredozemnome moru koje je postalo masovna grobnica”, kazala je.

Pretpostavlja se da je od 2014. u svijetu nestalo gotovo 27.000 migranata, među kojima 16.000 na Mediteranu, ističu u priopćenju sudionici sastanka u Rimu.

Više od 3.000 migranata izgubilo je život na moru u 2017., a ove godine već 600. Velik broj djece ne može se locirati nakon njihova dolaska u Europu.

Ravnateljica ICMP-a misli da je “važno ne politizirati taj proces i da treba surađivati radi pronalaženje konkretnih rješenja”.

Međuvladina organizacija osnovana nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije 1990-ih, pomogla je da se identificira oko 70 posto od 40.000 osoba koje se vode kao nestale u ratu.

ICMP kojega je sjedište iz Sarajeva premješteno u Den Haag, traga i za nestalima u Iraku, Siriji i Kolumbiji.

Komentiraj