Šef austrijskih konzervativaca Sebastian Kurz objavio je u petak kako počinje tražiti koalicijskog partnera nakon nedjeljnih izbora na kojima je njegova Narodna stranka (OVP) osvojila relativno najveći broj glasova, na temelju čega mu je u petak predsjednik države Alexander Van der Bellen dao mandat za sastavljanje vlade.

Narodna stranka 31-ogodišnjeg Kurza osvojila je na nedjeljnim izborima 31 posto glasova i preuzela ulogu najpopularnije stranke od socijaldemokrata (SPO), dok je veliki uspjeh kao treća na izborima zabilježila i krajnje desna Slobodarska stranka (FPO).

Iako konzervativci i Slobodarska stranka dijele zajedničke poglede na problem imigracije i smanjenje poraza, Kurz i dalje drži karte prikrivenima i ne otkriva koga vidi kao potencijalnog partnera u vladi poručujući da će održati pripremne razgovore sa svim strankama u traženju potencijalnog partnera.

“Želim formirati vladu koja će imati hrabrosti i doista donijeti promjene u Austriji”, kazao je Kurz nakon što mu je austrijski predsjednik Van der Bellen dao mandat za sastav vlade.

Kurz je u dosadašnjoj koaliciji sa socijaldemokratima (SPO) kancelara Christiana Kerna bio ministar vanjskih poslova, no obnova centrističke koalicije postala je sve manje vjerojatna uz rastuću odbojnost koja je zavladala između dvojice stranačkih lidera.

Kancelar Kern u petak je odbio mogućnost da njegovi socijaldemokrati namjeravaju osujetiti liderske ambicije čelnika narodnjaka ulazeći u pregovore o koaliciji s krajnjom desnicom.

“Šanse da se tako nešto dogodi su ravne nuli”, rekao je on na rubu summita u Bruxellesu ukazujući na njihove ideološke razlike kada su u pitanju migracijska i ekonomska politika.

Koalicija između konzervativaca i krajnje desnice “logična je posljedica izbornog rezultata”, rekao je Kern.

Komentiraj