Ćelić: “Moguće je uvođenje strožih mjera, ako epidemiološki rezultati ne budu dobri”

Kažnjavanje privatnih zabava u stanovima, tema je koja je izazvala dosta reakcija u javnosti, a postavlja se pitanje kako će se kontrola provoditi, zadire li se u ljudska prava, te kakva je situaciju u drugim europskim zemljama po tom pitanju.

U večerašnjem Otvorenom, o toj problematici razgovarali su  načelnik Sektora policije u PU zagrebačkoj Davor Posilović, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, potpredsjednica Hrvatskog Sabora Sabina Glasovac,  saborski zastupnik HDZ-a Ivan Čelić i saborska zastupnica MOST-a Marija Selak Raspudić.

Saborski zastupnik HDZ-a Ivan Ćelić naveo je mogućnost uvođenja još restriktivnijih mjera protiv širenja koronavirusa ako rezultati ne budu dobri, dok je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić poručio da je struka još 2. studenog jasno rekla što treba učiniti te da smo tjedne koji su u međuvremenu prošli, izgubili.

Luetić je naglasio da su zadnja dva dana iznimno tužna za hrvatsko liječništvo, jer je jučer  preminula liječnica u Zagrebu, a danas je od koronavirusne infekcije preminuo obiteljski liječnik u Slavoniji.

“U KB Dubrava traje borba za svaki život”

Luetić je rekao da su u bolnici u Dubravi stotine liječnika i ostalih djelatnika svakodnevno u borbi za ljudske živote.

“U Dubravi svo medicinsko osoblje daje sve od sebe i nadljudskim naporima se bori za svaki život. Prizor od 450 do 500 pacijenata koji se bore za udah, koji se bore za kisik, koji se bore za dah, za još jedan dan života, prizor je koji nije vidio nitko od nas. Preko 20 godina sam u kliničkoj medicini, vidio sam puno teških bolesnika. Međutim, ovakve prizore nitko od nas nije vidio, rekao je Luetić.

Poručio je da je opasnost od virusa tu, da su brojevi iznimno visoki te da su liječnici izloženi opasnosti, ali i velikom stresu.

“Svatko od nas treba učiniti ono što može kao odgovoran pojedinac da smanji širenje infekcije, a, naravno, zdravstvena administracija i da pruži psihološku podršku samim zdravstvenim djelatnicima”, poručio je Luetić.

Komentirajući polemike oko mjera Marija Selak Raspudić rekla je da ovo nije trenutak u kojem se oporba treba suprotstavljati Vladi na isključivo kritički način, već nuditi konstruktivna rješenja. Napomenula je da treba podnijeti izvješće Saboru o radu Stožera kako bi analizirali što se bolje može učiniti.

Selak Raspudić poručila je da bi mjere trebale vrijediti regionalno te da budu provodive dosljedno, a ne kao sada da, kako je rekla, imamo osjećaj da se radi o različitim lobističkim pritiscima koji rezultiraju nelogičnom primjenom mjera, što dovodi do nepovjerenja građana i nepoštivanja mjera.

Saborski zastupnik HDZ-a Ivan Ćelić rekao je da odluke prvenstveno donosi struka. Ćelić je također rekao da su mjere u devetom mjesecu usporile brojke i nije došlo do eksponencijalnog rasta, ali da te brojke i dalje nisu dobre i zato se moralo odlučiti na restriktivnije mjere.

“Ako rezultati ne budu dobri, onda ili će se produžiti ili će se ići na još restriktivnije mjere”, rekao je Ćelić, na što je Selak Raspudić upitala što su dobri, a što loši rezultati.

Luetić je poručio da je struka 2. studenog jasno rekla što treba učiniti.

“Mislim da smo ovih tri i pol, četiri tjedna zapravo izgubili”, rekao je.

 

Komentiraj