ČAROBNJAK IZ OZA Riječko kazalište mladih ‘Kamov’ oduševilo publiku

HNK Ivana pl. Zajca

“Žutom stazom” stigli su u HKD na Sušaku omiljeni dječji junaci Dorothy, Toto, Čarobnjak, Strašilo, Limeni, Lav, Zla Vještica i ostatak družine, predstava za djecu i mlade ‘Čarobnjak iz Oza’ prva završna produkcija programa Riječko kazalište mladih ‘Kamov’ HNK Ivana pl. Zajca premijerno je izvedena u srijedu (06. lipnja).

Predstavom su iznenadili i oduševili publiku koja ih je pratila snažnim pljeskom i brojnim povicima odobravanja. Istaknimo kako su studenti Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci osmislili scenu i kostime za predstavu.

Voditelj “kamovaca” i Kazališne radionice u suradnji s Domom mladih, redatelj predstave, za koju je napravio i prijevod, prepjev i adaptaciju, Igor Vlajnić, kazao je kako je “riječki ‘Čarobnjak’ osmišljen pažljivim osluškivanjem mladih polaznika kojima je uvid u rad kazališta na više razina dodatno pobudio interes i ljubav za izvedbenu umjetnost”.

Kamovci su u radu ove sezone putovali na predstave izvan Rijeke, odgledali predstave u “Zajcu”, u nekim su predstavama i sami sudjelovali, susreli su se sa svim fazama rada u procesu koji vodi do pljeska zadovoljne publike. A upravo to je njihov najvažniji segment i najvažnija potvrda da mogu dobiti diplome za svoj uspješan rad.

Prvoj je generaciji programa Riječko kazalište mladih ‘Kamov’ HNK Ivana pl. Zajca čestitao i intendant dr. sc. Marin Blažević prije svega na hrabrosti izlaska na pozornicu, scenskom govoru, scenskom pokretu te međusobnoj suradnji i zajedništvu.

“Vjerujem da su pred vama brojni novi projekti. Nadam se da ćete se za desetak godina s ponosom osvrnuti na ovo vrijeme kada ste postali prvi Zajčevi kamovci”, rekao je.

Američki književnik i novinar Lyman Frank Baum (1856 – 1919) želio je stvoriti novu bajku daleko od ustaljenih normi i očekivanja. Smatrao je kako novo vrijeme traži nove čudesne priče koje će djecu uveseljavati, a ne zastrašivati. Stvorio je tako jedno od najčitanijih djela svih vremena prevedeno na gotovo sve jezike, ‘Čudesnog čarobnjaka iz Oza’. Knjiga je prvi put objavljena 1900. godine, a zbog vještog kombiniranja elemenata tradicionalne bajke i uvjerljive fantazije odmah je postala hit. Uskoro je djelo postavljeno na Broadwayu, ubrzo zatim kao nijemi film pa u brojnim animiranim verzijama, a onda i kao nezaboravni zvučni film. ‘Čarobnjak iz Oza’ iz 1939. s Judy Garland kao Dorothy jedan je od najomiljenijih i najgledanijih filmskih klasika.

U predstavi ‘Čarobnjak iz Oza’ sudjeluju Nina Abramović Dimec, Karlo Agoli, Luka Babić, Nina Berdik, Matea Blažević, Valentina Bolić, Domagoj Dujmović, Leon Hasančević Matijašić, Mia Lukić, Lora Matijašić, Nika Miculinić, Ingrid Nimčević, Lucija Pedić, Nuria Ricken, Lana Rožić, Ema Sacchi, Ema Seifert, Dan Kabalin Sirotnjak, Karla Šoštarić, Alice Tabellini, Iva Ukalović, Antonio Valenčić, Leda Vujnović, Tarik Žižak, Enija Žufić i Matija Danijel Žugaj.

U autorskom su timu su autori scenografije (prema idejnim skicama Igora Vlajnića), studenti APURI Ivan Botički i Nikolina Šupraha pod vodstvom izv. prof. art. Lare Badurine, kostimografi su također studenti APURI, pod vodstvom doc. art. Barbare Bourek, Erika Milič, Karlo Laić, Mirna Žerjav, Lea Tabak, Ivana Barić i Mia Šalić, koreograf je Vitalij Klok, oblikovatelj svjetla je Davor Miljanović, a glazbeni suradnik Andrej Babić.

Reprize su 07. lipnja u 19.30 sati i 08. lipnja u 12 sati u HKD-u na Sušaku.

Komentiraj