Carey Mulligan napala filmskog kritičara zbog njegovog osvrta, on joj odgovorio

Prema brojnim najavama, film „Promising Young Woman“ biti će nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma dok će glavna glumica Carey Mulligan biti nominirana u kategoriji najbolje ženske uloge. Sasvim zasluženo jer se radi o izvrsnoj crnoj komediji koja korespondira s MeToo pokretom gdje se Carey Mulligan u ulozi Cassie odlučuje na osvetu jer se svojedobno njezina najbolja prijateljica ubila nakon što je bila silovana od nekoliko školskih kolega koji za to nikada nisu bili kažnjeni.

Usprkos hvalospjevima kritičara, Dennis Harvey je u svojoj pretežno pozitivnoj kritici objavljenoj u magazinu Variety napisao „Mulligan, divna glumica, čini se čudnim izborom za ulogu višeslojne očito fatalne žene. Margot Robbie je producentica u ovom slučaju i vrlo se lako može zamisliti da je ova uloga svojedobno bila njoj namijenjena“. Ta kritika nije dobro sjela mladoj glumici što je otvoreno rekla u intervjuu za New York Times. Carey Mulligan smatra kako se tom kritikom željelo reći da ona nije dovoljno seksi da bi mogla izvesti trik kojim razotkriva silovatelje u filmu. Priznala je da se naljutila ali da to nema nikakve veze s njenim egom. To je bilo dovoljno da se uredništvo magazina Variety odluči ispričati Carey Mulligan.

Magazin Variety objavio je na svom Internet portalu originalnu verzju kritike ali je na početku dodao „opasku urednika“ u kojoj stoji „Variety se iskreno ispričava Carey Mulligan i žali zbog bezosjećajnosti i insinuacija u kritici filma ‘Promising Young Woman’ kojom je umanjena njena odvažna glumačka izvedba“. Carey Mulligan bila je zadovoljna reakcijom magazina Variety dodajući kako je ona uvijek za kritiku koja je konstruktivna ali kritika u kojoj se spominje izgled glumca ili glumice, po njoj, nije takva. „Nije mi povrijeđen ego ali me brine to što u tako važnom magazinu izgled glumice može biti kritiziran te da to može biti prihvaćeno kao potpuno razborita kritika“, tvrdi Carey Mulligan.

Dennis Harvey, čija je kritika razbjesnila glumicu i izazvala ispriku uredništva magazina Variety, dao je ekskluzivan intervju za britanski list The Guardian. „Nisam ni rekao ni pomislio implicirati da Carey Mulligan nije dovoljno seksi za tu ulogu“, izjavio je Harvey i dodao „Ja sam 60-godišnji homoseksualac. Ne razmišljam o tome koliko je neka glumica seksi, niti ne pišem o tome“. Kaže da je zgrožen time što je označen kao ženomrzac što je u suprotnosti s njegovim uvjerenjima. Nije se želio uvući u rasprave na društvenim mrežama jer mu je prijatelj rekao kako je očito da komentare ostavljaju oni koji njegovu kritiku nisu ni pročitali a neki od njih napisali su kako Harvey opravdava silovanje te je vjerojatno predator poput negativaca iz filma. „Carey Mulligan može interpretirati moju kritiku kako god želi ali njezino mišljenje kako ja sugeriram da nije dovoljno seksi je bizarno. Žao mi je što se tako osjeća“, rekao je Harvey i istaknuo nešto neobično, a to je da je američki distributer filma tražio od njega dozvolu za korištenje njegovih citata iz kritike u svrhu marketinške promocije filma. Ono na što on upozorava jest činjenica da je ta kritika objavljena davno prije i nitko se nije bunio sve dok se nije počelo pisati kako bi film mogao biti nominiran za nagradu Oscar. Čim je krenula kampanja ususret Oscarima, njegova kritika je postala viralna a uredništvo magazina Variety proglasio ju je bezosjećajnom.

Komentiraj