CAPAK: “Cijena testa na koronavirus oko 100 eura, tri ustanove vrše testiranje”

“Najveći teret novonastale situacije oko koronavirusa snose sigurno zdravstveni djelatnici, a pogotovo u Zagrebu jer testiranja na koronavirus obavljaju samo tri institucije u Zagrebu”, kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, koji se nada da bi se testovi uskoro mogli provoditi u Splitu, Rijeci i Puli.

Prilikom razgovora za RTL,  Capak se osvrnuo na cijenu testiranja, rekao je tko mora obaviti testiranja, te koliko se testiranja obavi u jednom danu.

“Cijena testiranja ovisi o tome koje se reagencije kupe i od kojeg dobavljača. Sasvim sigurno se sad malo iskorištava ova situacija pa su malo cijene porasle, kako svega, pa tako i reagencija. No, ja bih rekao da bi to mogla biti ta neka cijena od 100 eura kako je rekla doktorica Markotić”, kazao je Capak i dodao da u ovom trenutku tri ustanove iz Zagreba mogu raditi test, a da se sada razgovara i vrlo brzo test bi mogli imati i Split, Rijeka i Osijek. Otkrio je da se u tri smjene dnevno može napraviti od 160 do 200 uzoraka s obzirom na tehnologiju koju sada imamo.

“U Hrvatskoj se testira svaka osoba za koju se sumnja da ima koronavirus. Postavili smo kriterij zasad da je to osoba koja je bila u kontaktu s oboljelom osobom ili dolazi iz zaraženog područja i ima simptome”, odgovorio je Capak na pitanje zašto ne testiramo više osoba.

 

Komentiraj