CAPAK: “Ovo nas je iznenadilo, WHO najesen očekuje još žešći drugi val”

Iznenadila nas je žestina porasta broj zaraženih posljednjih dana, priznao je u Dnevniku HTV-a ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, dodajući kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas objavila da “najesen sigurno očekuje drugi val ako virus ne mutira ili ne nestane”.

“Neki stručnjaci kažu da će taj drugi val biti još žešći, a WHO sigurno ne bi takvo što neoprezno objavio”, kazao je Capak.

U Hrvatskoj, epidemiološke su vlasti “očekivale povećanje” nakon popuštanja mjera, “ali ne ovako žestoko”. Ali, dodaje, “i mi žestoko odgovaramo”, pa ako se građani budu pridržavali mjera, “zaraza se može dovesti pod kontrolu”.

Nacionalni stožer civilne zaštite formirao je timove za nadzor poštovanja epidemioloških mjera u noćnim klubovima, “”a dolaze u obzir i radikalnije mjere, poput ograničavanje rada klubova koji rade u zatovrenom prostor, jer na otvorenom sve drugačije”.

Capak tvrdi da s postojećim epidemiološkim mjerama moguće virus držati pod kontrolom, čak i u slučaju snažnog drugog vala najesen. Gripa, istina sve to dodatno komplicira, ali planiraju se mjere zaštite, poput više cijepljenja protiv gripe, za što je interes građana dobar.

Stožer će sutra u podne, na konferenciji za novinare Državnog izbornog povjerenstva, objaviti epidemiološke mjere za izborni dan, kazao je Capak.

Komentiraj