Capak o novoj dozi cijepiva: “Pitanje je samo tko će biti prvi”; Beroš prozvao antivaksere

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je press konferenciju na kojoj je rečeno kako ovog tjedna imamo 31 posto više zaraženih u prvih pet dana u odnosu na prošli tjedan. Ovo je prva konferencija za medije nakon što je ECDC na koronakarti označio cijelu Slavoniju te Karlovačku i Sisačko-moslavačku županiju crvenim, dok je ostatak zemlje i dalje u narančastom.

“Trenutna incidencija iznosi 184,2. Najniža u Istarskoj, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj. Hrvatska je po 14-dnevnoj incidenciji na 13. mjestu u EU. Hrvatska je na 20. mjestu po stopi smrtnosti”, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, a potom predstavio situaciju nakon cijepljenja trećom dozom u Izraelu.

“Postigli su jednu zavidnu cijepljenost no usprkos tome su im brojke počele rasti. Razina antitijela u svim dobnim skupinama je padala. Nakon što su zaključili da im četvrti val intenzivno dolazi i da imaju smanjenu razinu antitijela, odlučili su cijepiti s trećom dozom. Po njihovim podacima nakon treće doze je bilo manje nuspojava nego nakon prve i druge. Ovi rezultati nam pokazuju da kod osoba koje su starije od 60. godina i ispunili su uvjete za dobivanje treće doze, pokazalo se da dolazi do smanjena rizika i za obolijevanje i teže oblike. Studija pokazuje učinkovitost smanjenja pojave delta varijante. Bilo bi jako važno da imamo više ovakvih studija iz drugih područja svijeta. ECDC ima o tome stav da treća doza nije upitna, ali je pitanje kada i koje bi skupine trebalo prve cijepiti i na koji način”, rekao je Capak.

Dodao je da je već 8 zemalja EU-a uvelo treću dozu.

Na pitanje koga će se prvo cijepiti trećom dozom u Hrvatskoj i kada, Capak je odgovorio da su prve na redu imunokompromitirane osobe, a nakon toga će se proširiti i na ostale skupine.

“O datumima je rano govoriti, ali bit će skoro”, dodao je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić, predstavila je studiju o razini antitijela kod cijepljenih djelatnika Klinike za infektivne bolesti.

“U našoj klinici je cijepljeno 75,8 posto djelatnika, od toga gotovo 100 posto cijepljenih liječnika, cijepljeno je 75,3 posto radno aktivnih medicinskih sestara i tehničara. Ostatak necijepljenih su mlade osobe koje imaju osjećaj da su nedodirljivi i neće im se ništa dogoditi. Ono na čemu moramo poraditi su naši nezdravstveni djelatnici, prije svega administracija. Mi smo pratili antitijela kod 583 djelatnika”, napomenula je te predstavila razinu i antitijela 3, odnosno razinu antitijela 6 mjeseci nakon cijepljenja kod analiziranih osoba.

Otkrila je i da je nakon cijepljenja oboljelo 10 djelatnika, odnosno samo 1,7 posto cijepljenih, te su svi bili s blagim oboljenjima.

“Nakon druge doze postignuta je visoka razina antitijela. Nakon 3 mjeseca i 6 mjeseci od cijepljenja drugom dozom uočen je linearni pad. Nije uočena razlika među muškarcima i ženama, odnosno imaju sličnu zaštitu nakon proteka tog vremena od cijepljenja”, pojasnila je Markotić.

Ministar zdravstva Vili Beroš podsjetio je da se radi o bolesti o kojoj se još uči.

“Svjedoci ste da nemamo uvijek odgovore na vaša pitanja, a nemamo jer ih nemaju niti svjetska znanost i struka. Preko 94 posto ljudi na respiratoru su necijepljeni. To je važno naglasiti. Broj cijepljenih nije dovoljan da odgovorimo na sve izazove koji su pred nama. Delta varijanata je u 99 posto naših sekvencioniranih uzoraka. Mi varijanta je prisutna i u Europi, zasad nema potencijal nadvladati delta varijantu, ali je stavljena na listu onih na koje se moraju provjeravati”, rekao je ministar.

Poručio je i da negiranje učinkovitosti cjepiva i mjera nije kažnjavanje znanosti nego kažnjavanje nas samih i naših bližnjih.

Nacionalni stožer: “Imamo porast oboljelih od 31 posto u odnosu na prošli tjedan, neminovno je da ćemo krenuti s trećom dozom”

Komentiraj