Čačić: “Istina je sve što je rekao Milanović”

Točno je sve što je rekao Zoran Milanović, 99.9 posto, izjavio je na N1 Radimir Čačić iz Narodne stranke Reformisti.

Čačić ne misli da je Milanović “otišao predaleko” u svojim napadima na saborske zastupnice, nevladine udruge, aktiviste… “Sve što govori je istina. Je li to za njega korisno i kada treba stati s tim… Za njega bi bilo dobro da pusti da se ovo sve slegne, ali to nije zahtjev niti pokazatelj da se ne slažem. Sve što je rekao je točno, 99.9 posto. Tu i tamo neki naglasak se ne mora dopadati. No radi higijene društva dobro je da imamo osobu koja može reći tko su licemjeri, tko prodaje maglu… Ako ulaziš u politički ring, pokušavaš postati vidljiv na cirkusantski način prozvati nekog jačeg od sebe – budi spreman da ćeš dobiti po ušima. Za svakoga o kome je govorio je precizno definirao njegove osobine”, rekao je Radimir Čačić.

Komentirajući oporbeni zatjev za osnivanjem saborskog istražnog povjerenstva o utjecaju politike na istrage i procesuiranje korupcije, Čačić je odgovorio kako su “istražna povjerenstva dio su našeg sustava, moguća su i potrebna, ali do sada nisu pokazala apsolutno ništa”.

“Povjerenstva su bila samo dio političke igre, no bez svrhe da nešto daju. Nadam se da će biti osnovano, to je jedan mehanizam. Mi podržavamo da se koriste svi pravni mehanizmi, iako mislimo da od toga neće biti nikakve koristi. Mene jako zanima proces curenja informacija. Imali ste taj sukob premijera, Dalije Orešković, predsjednika, oko toga tko je trebao što znati. No nitko se nije potrudio da citira zakon”, kazao je Čačić, pa citirao Zakon o državnom odvjetništvu.

U članku 60 stavak 3, kazao je, piše da državni odvjetnik može, kada to nalaže interes javnosti, o tijeku izvida izvijestiti javnost, a u takvom slučaju će se javnost obavijestiti o postupku koji se provodi, no ne navodeći imena. “Ako je glavni državni odvjetnik ovlašten izvijestiti javnost, kako to onda nije mogao obavijestiti premijera ili predsjednika?”, pitao je Čačić.

“Glavni državni odvjetnik i načelnik policije kada je velik interes javnosti mogu i moraju obavijestiti javnost. Premijer je o tome trebao biti obaviješten. On ne smije utjecati na to, ali mora znati. On je zauzeo stav da ne želi imati doticaja s tim prostorom”, kazao je Čačić.

Najavio je da će tražiti izmjene Kaznenog zakona kako bi se sudski procesi završavali u normalnom roku. “Tražit ćemo da se u istražnim postupcima vezanim za procese u kojima se terete državni dužnosnici primijeni kontinuirana rasprava do završetka, te da nakon donošenja prvostupanjske presude ne može proći dugo do drugostupanjske odluke. A ne da rasprave traju godinama, a da se presude razvlače također godinama”, rekao je Čačić.

Kazao je i da neće glasati za opoziv ministra Tomislava Ćorića za aferu Janaf.

Komentiraj