FaH

BUTKOVIĆ: Uskoro rješenje problema Vodičana zbog ACI-jeva povećanja cijena vezova

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je u utorak radilišta na nekoliko cestovnih i pomorskih infrastrukturnih projekata u Šibensko-kninskoj županiji te je tom prigodom, među ostalim, najavio da bi se uskoro mogao riješiti problem Vodičana zbog ACI-jeva povećanja cijena vezova za stanovništvo na dva gata.
Butković je najprije obišao radilište na novoj trasi obilaznice oko Vodica, a na pitanje novinara komentirao je najavljeni prosvjed Vodičana usred turističke sezone zbog odluke Uprave ACI-ja od prije nekoliko mjeseci da se poveća cijena vezova na dva gata na kojima brodove vezuje domaće stanovništvo. Vodičani traže da se izuzme koncesija ACI-ju s ta dva gata te tvrde kako su još u veljači poslali upit mjerodavnome ministarstvu, ali konkretan ugovor nisu dobili.

Ministar je potvrdio da je upoznat s tim problemom te je najavio da će se u ponedjeljak, 18. srpnja održati skupština ACI-ja i bit će imenovan novi nadzorni odbor, a najkasnije do kraja srpnja i nova uprava te će se problem Vodičana uskoro riješiti.

Pustite da imenujemo novi nadzorni odbor, do kraja sedmog mjeseca bit će nova uprava ACI-ja i taj problem će se riješiti, rekao je Butković.

Na pitanje o medijskim napisima da je izrada gospodarskog plana HDZ-a, koji je predstavljen na prošlim parlamentarnim izborima, njemačkom IFO institutu plaćena donacijom Zaklade “Nova pokoljenja”, iza koje, kako tvrdi današnji “Nacional”, navodno stoji ruski kapital, Butković je odgovorio kako će to prokomentirati tek kad sve stranke pokažu tko im je pomagao u kampanji.

“Tek kad sve političke stranke, uključujući SDP i HNS, koji su danas odbili na uvid javnosti dati popis donatora i onih koji su im davali pozajmice, pokažu tko im je pomogao u kampanji i uz koju kamatnu stopu, onda ću to komentirati”, rekao je.

Ministar Butković je za obilaska radilišta na obilaznici oko Vodica najavio da će radovi biti završeni za šest mjeseci, a ta će cesta prometno rasteretiti Vodice i državnu cestu D8.

Dionica obilaznice oko Vodica dugačka je 5,1 kilometar, sa spojnicom na državnu cestu D8 na koju se priključuje netom prije ulaska u poslovnu zonu “Vodice”. Projekt, vrijedan oko 69 milijuna kuna (bez PDV-a), sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Promet 2007. – 2013. u iznosu od 85 posto.

Tih pet kilometara nove ceste olakšat će život Vodičanima koji, kao i svi gradovi i naselja uz državnu cestu D8, imaju problema s prometnim gužvama, istaknuo je Butković.

Gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev rekla je da se taj grad znatno proširio te kako je obilaznica postala nužna i s obzirom na to je svake godine sve više turista.

Ministar Butković obišao je i infrastrukturne radove u šibenskoj lučici Vrnaži. Radovi u toj gradskoj lučici izvode se u sklopu projekta izgradnje luke otvorene za javni promet kao komunalnog dijela šibenske luke. Vrijednost projekta je 38 milijuna kuna, a radovi su podijeljeni u šest faza.

Komentiraj