Britanska premijerka May sastala se s iračkim premijerom Abadijem u Bagdadu

EPA/CHRISTIAN HARTMANN / POOL

Britanska premijerka Theresa May sastala se sa svojim iračkim kolegom Hajderom al Abadijem u Bagdadu u srijedu, rekao je glasnogovornik iračke vlade, a to je njezin prvi posjet Iraku otkad je preuzela dužnost prošle godine.

Britanska vlada rekla je u rujnu da je u Iraku bilo oko 600 britanskih vojnika.

Oni su u prvom redu bili uključeni u obuku iračkih sigurnosnih snaga u pješaštvu, inžinjeringu i tehnikama ratne medicine kao i u tečajevima suzbijanja improviziranih eksplozivnih naprava i drugim vještinama.

Velika Britanija osigurala je više od 1400 vojnika u sklopu svojeg trogodišnjeg angažmana u koaliciji pod američkim vodstvom za borbu protiv Islamske države.

“Iračko-britanski odnosi su poboljšani, posebice na polju suzbijanja terorizma”, prenijela je državna televizija Abadijevu izjavu.

Velika Britanija također je pomogla Iraku u pitanju interno razmještenih osoba nakon što je IS preuzeo razne dijelove zemlje te kampanja iračkih snaga da se istjeraju sunitski militanti, rečeno je.

“Nastavit ćemo podržavati Irak u raznim pitanjima”, rekla je May a prenijela ju je iračka državna televizija. “Radujemo se daljnjoj izgradnji odnosa između Iraka i Velike Britanije”, dodala je britanska premijerka.

Komentiraj