Božinović o skandalu na granici: “Ovo je provokacija, hrvatska policija radi po snijegu, u debelim minusima”

Načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za N1 Televiziju komentirali su incident koji se dogodio u subotu, prilikom posjeta izaslanstva talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu i skupine talijanskih novinara na granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Ovo je još jedna u nizu provokacija, rekao bih, vezanih za postupanje hrvatske policije u ispunjavanju ustavnih i zakonskih zadaća, a to je zaštita državne granice. Pritom više puta, ne znam ni sam koliko, posljednjih godina smo jasno i javno govorili da pri postupanju hrvatska policija postupa u skladu sa zakonima, no to nekima očito nije dovoljno i pokušavaju na svaki način dokazati, što ne mogu, da hrvatska policija postupa suprotno tome”, rekao je Davor Božinović.

Iz EU 200 milijuna eura

“Što se tiče europskih institucija, u ovih nekoliko godina u mandatu naše Vlade uspjeli smo na iznenađenje svih ispuniti sve tehničke preduvjete za ulazak u Schengen. Uspjeli smo povući oko 200 milijuna eura iz EU fondova za opremu hrvatske granice, iskomunicirati svima da Hrvatska čuva najdulju kopnenu granicu EU, u skladu sa zakonom, pogotovo hrvatska policija kojoj je to zakonska obveza. Nema države u svijetu, koja će dopustiti da se u nju ušetava bilo tko, bez dokumenata, da se lažno predstavlja i da pokušava ući ondje gdje ulaz nije dopušten. A prijelaz nije dopušten izvan područja graničnog prijelaza. Čemu onda granični prijelazi među državama, ako netko ima ili se poziva na pravo ulaska preko šuma, rijeka i slično?, rekao je Božinović i nastavio:

“Ako netko ispunjava uvjete, doći će na granični prijelaz, tražiti pomoć i mi ćemo to napraviti. Još je u siječnju više od sto ljudi podnijelo zahtjev za azil za međunarodnom pomoći. To su činjenice, no one nekome očito nisu dovoljne. To ćemo europskim institucijama objasniti”, dodao je.

Ne zna, kaže Božinović, kako će objasniti hrvatske političare koji su danas osudili postupanje hrvatske policije, a tu prvenstveno misli na SDP, njegovog predsjednika, koji, kako kaže, “nikad nisu uzeli u obranu hrvatsku policiju i težinu posla s kojom se nosi u zaštiti državne granice”.

“Danas je snijeg, minusi, u svim tim uvjetima policija obavlja svoj posao zaštite granice. Zahvaljujem se svim hrvatskim policajcima na svemu što rade. A ovim političarima koji su izašli s optužbama da nisu pitali hrvatski MUP, koji su napali hrvatsku instituciju… Oni iz svojih fotelja brane nekakve kolege, hrvatske europarlamentarce, koji su nas htjeli zaobići, iako im je unaprijed rečeno, da se ne može ilegalno ući u Hrvatsku, oglušili su se na to i sad nas napadaju. To ne mogu razumjeti”, kaže Božinović.

Kronologija događaja

Kronologiju cijele situacije objasnio je Zoran Ničeno:

“Policija je zaustavila tu grupu na 200 metara od granice i rekli su im da ne mogu nezakonito prijeći granicu. Sedam policajaca ih je zaustavilo i zapriječilo im put. Oni su u svom razgovoru s našim policajcima pokušali argumentirati svoj prolazak. U tom trenutku su i migranti željeli prijeći granicu. Ponudili smo im da gledaju granicu na nekom drugom mjestu i oni su to odbili. Potom su otišli dalje”, kazao je Ničeno.

“To nije bilo izaslanstvo koje je došlo ispred Europskog parlamenta. To je stranačka stvar. Reakcija prema europskim institucijama će uslijediti, no još ima stvari o kojima ne bih sad ovdje mogao govoriti, o tome što se događalo s bosanskohercegovačke strane granice, budući da je istovremeno bio pokret migranata. Naša poruka svim tim aktivistima, političarima, zašto tako nešto ne traže u nekoj drugoj zemlji? Da prođu zelenom granicom između neke druge dvije zemlje? Bez obzira na to, poruka je da se ne zanose time, bilo oni van Hrvatske, bilo oni u Hrvatskoj”, rekao je Božinović dodajući da će se slučaj još istražiti i da će se nove informacije objaviti naknadno.

Nacional je još u subotu prenio vijest o policiji koja je blokirala ulaz europarlamentarcima, koji su, pak, stigli na teren da provjere informacije o nasilju prema migrantima.

 

Zbog upozorenja o nasilju: Europarlamentarci posjetili granicu, dočekala ih policijska blokada

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]