Bošnjački general protiv Grabar-Kitarović: “Vraga su oni nas spašavali”

Autor:

Svečani program na kninskoj tvrđavi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 05.08.2018., Knin - Svecani program na tvrdjavi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja poceo je citanjem povjesnice o VRO-u Oluja te zvonjavom kninskih crkvenih zvona kojom se simbolicno obiljezava ulazak pripadnika HV-a u Knin tijekom Oluje. Nakon toga uslijedilo je podizanje zastave Republike Hrvatske na kninskoj tvrdjavi, citanje imena poginulih i nestalih pripadnika u Oluji, minuta sutnje za pale i pocasni plotuni iz topnickih oruzja (23 plotuna iz sest topnickih oruzja u spomen na 23. obljetnicu VRO-a Oluja). Gordan Jandrokovic,  Dragan Covic, Kolinda Grabar-Kitarovic, Andrej Plenkovic, Damir Krsticevic, Davor Bozinovic. 
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bivši zapovjednik bošnjačke Armije BiH Hamdija Abdić Tigar odbacio je tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je Hrvatska akcijom Olujom spasila Bosansku Krajinu od genocida i ustvrdio da su bošnjačke postrojbe zapravo štitile Hrvatsku i čak oslobodile neke njezine dijelove.

Grabar Kitarović je u četvrtak, uoči obljetnice “Oluje”, rekla da je ta operacija “spasila BiH” te da bi “voljela da naši susjedi nikada ne zaborave tko im je pružio ruku u najtežim danima’.

S njome se ne slaže Abdić, nekadašnji zapovjednik vojne policije i 502. brigade iz sastava V. korpusa Armije BiH.

“Molim vas napišite da sam ja već s 4. na 5. kolovoza 1995. bio duboko u Hrvatskoj, na njihovom teritoriju. Vraga su oni nas spašavali”, rekao je Abdić za portal Faktor.

Čovjek optužen za ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane Vlade Šantića tvrdi da je Bosanska Krajina zapravo štitila Hrvatsku.

“Mi smo njima svo to vrijeme čuvali ovaj prostor ovdje. Što bi bilo da smo mi pali? Gdje bi Hrvatska bila danas? Bila bi na onoj liniji Karlovac-Karlobag-Virovitica”, smatra Abdić.

Po njegovim riječima, postrojbe Armije BiH su oslobađale Plitvice, Rakovicu i Korenicu pa bi ih Hrvatska zbog toga trebala odlikovati.

Hamdija Abdić Tigar u ratu je bio jedan je od najbližih suradnika zapovjednika V. korpusa Armije BiH generala Atifa Dudakovića, a trenutno je zastupnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije u Parlamentu Federacije BiH.

Optužen je za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića u ožujku 1995. godine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.