Tucaković: “Borit ćemo se cijelu noć, pored svake kuće je po jedno vozilo”

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izjavio je za N1 kako je “situacija jako ozbiljna” na požarištu kod Segeta Gornjeg iznad Trogira, gdje je izgorjelo oko 800 hektara niskog raslinja, makije, borove šume i maslinika.

“U mjestu Labin branit ćemo kuću po kuću. Fronta je ogromna, požar je u jednom trenutku za 40-ak sekundi prešao dva kilometra. Situacija je jako ozbiljna”, rekao je Tucaković. “Pored svake kuće je jedno vozilo, nijedna kuća nije ugrožena, nijedan vatrogasac nije ozlijeđen”, rekao je Slavko Tucaković. “U mjestu Labin branit ćemo kuću po kuću. Fronta je ogromna, požar je u jednom trenutku za 40-ak sekundi prešao dva kilometra. Situacija je jako ozbiljna”,  kazao je.

Reporterka Nacionala Sandra Bolanča snimila je u utorak oko 21 sat s Jadranske magistrale kadrove požarišta i vatrogasaca koji kreću na intervenciju.

Gori na nepristupačnim dijelovima gdje ljudska noga ne može kročiti, kazao je Tucaković.

“Imamo puno izdimljavanja, ne previše vatre, ali izdimljavanje otežava bacanje vode na požarište. Piloti kanadera daju sve od sebe u gašenju, pokazali su se kao pravi heroji.

Ova fronta požara je duga par kilometara. Vjetar mijenja smjer iz minute u minutu. Nadamo se da ćemo sačuvati sve, da neće nijedna kuća izgorjeti”, naglasio je Tucaković.

Tijekom večeri zamijenit će ljude svježim snagama, kazao je. “Relocirat ćemo ih na područja na koja je potrebno. Borit ćemo se tijekom cijele noći, sektorirat ćemo i postavit se tijekom sutrašnjeg dana i ići u gašenje požara. Požara ima, oni se brzo ugase, manji su. No hvala svim građanima i svima koji su dali potporu vatrogascima”, rekao je Tucaković.

Premda je u utorak ujutro ugašen otvoreni plamen, požar se ponovo aktivirao, pa su na požarištu aktivni i vatrogasci i snage Hrvatske vojske, a glavni vatrogasni zapovjednik kazao je kako su mobilizirane snage iz cijelog priobalja.

Veliki požar u Segetu Gornjem uzrokovalo iskrenje dalekovoda, vatra se ponovno razbuktala

Aktivirane su Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik, JVP Šibenik te JVP Benkovac i Zadar kao i vatrogasne organizacije s područja Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

U popodnevnim satima došlo je do aktivacije požarišta na području Segeta Gornjeg i Planoga. Sve snage na terenu su upućene kako bi zaustavile širenje požara. Iz zraka djeluju 2 kanadera i 2 air traktora, a zbog gašenja požara zatvorena je cesta Plano-Prgomet.

“Uslijed jakog vjetra požar se ponovno rasplamsao na jugoistočnoj strani. Raslinje je jako suho i u kratkom vremenu došlo je do širenja požara, ali srećom objekti nisu ugroženi. Trenutno je angažirano 112 vatrogasaca sa 30 vatrogasnih vozila”, rekao je Tucaković.

Zatvorena je županijska cesta Plano-Prgomet, a promet se preusmjerava.

 

Komentiraj