Borba s buktinjom u Kaliforniji se nastavlja

EPA/DAVID MCNEW

Dva američka ministra doputovala su u ponedjeljak u Kaliforniju u zone devastirane razornim požarom u kojem je poginulo najmanje osam osoba i koji još uvijek nije potpuno ugašen nakon nekoliko tjedana borbe., dok se diljem SAD-a nastavlja borba s brojnim požarima.

Ministar unutarnjih poslova Ryan Zinke, zadužen prvenstveno za nacionalne parkove i indijanska pitanja, te ministar poljoprivrede Sonny Perdue, u dvodnevnom su posjetu blizu požarišta Carr, zapadno od grada Reddinga, na sjeveru Kalifornije.

To je žarište, jedno od približno 12 požara koji trenutno pustoše Kaliforniju, pretvorilo u pepeo više od 82.000 hektara te uništilo više od 1.000 kuća od početka požara 23. srpnja. Procjenjuje se da je u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu požar svladan u razini 61 posto ali je nekoliko desetaka tisuća osoba moralo biti evakuirano.

“#CarrFire devastira naše javno zemljište i vrijeme je da se na ispravan način upravlja našim šumama”, napisao je u tvitu Zinke koji je u nedjelju izazvao bijes zaštitnika okoliša u razgovoru na postaji KCRA 3 komentarima vezanim uz klimatske promjene. “Čuo sam argumente o klimatskim promjenama uzduž i poprijeko. To nema veze s klimatskim promjenama. Radi se o aktivnom upravljanju šumom”, rekao je on.

EPA/DAVID MCNEW

Četrnaest od dvadeset najrazornijih požara po površini u Kaliforniji dogodilo se od 2003., razdoblja obilježena nekim od najtoplijih i najsuših godina u povijesti SAD-a.

Dvojica ministara susrela su se sa ‘smokejumpers-ima’, elitnim vatrogascima koji skaču padobranom u izolirane zone kako bi se borili sa stihijom.

Otprilike 160 kilometara južnije harao je još uvijek Mendocino Complex, najveći požar ikad u Kaliforniji, s gotovo 140.000 uništenih hektara od 27. srpnja. U utorak ujutro ugašeno je 68 posto, procijenila je kalifornijska vatrogasna služba Calfire.

Lokalne vlasti objavile su u ponedjeljak da je jedan vatrogasac poginuo u tom požaru.

Kongres SAD-a odobrio je proračun od dvije milijarde dolara borbi protiv požara za fiskalnu godinu 2018. Savezna država Kalifornija odobrila je 200 milijuna dolara.

Šest novih velikih požara razbuktalo se u subotu u Sjedinjenim Državama, čime se broj aktivnih požara koji haraju diljem zemlje popeo na preko 100, uz očekivanje da će taj broj rasti zahvaljujući udarima munja o suho tlo.

Više od 30.000 ljudi, uključujući vatrogasce koji su pristigli iz cijelog SAD-a te njih 140 iz Australije i Novog Zelanda, bore se s buktinjom koja je progutala 648.000 hektara, objavio je Nacionalni koordinacijski centar.

Komentiraj