Bob Geldof je 1984. okupio Band Aid i organizirao najpoznatiji humanitarni koncert svih vremena

Legendarni glazbenik Bob Geldof rođen je kao Robert ‘Bob’ Frederick Zenon Geldof 5. listopada 1951. godine u Irskoj. Danas slavi 70. rođendan. Godine 1975. u Dublinu je osnovao grupu The Boomtown Rats, a zbog njihove brze, glasne i bijesne glazbe i stava postali su sastavni dio punk scene. Postali su jedan od većih bendova kasnih 70-ih i 80-ih godina s niskom hitova koji su završavali na listama deset najboljih singlova, platinastim albumima koji su im donijeli Brit Awards, Ivor Novello i Grammy nagrade. Vladali su ljestvicama u 32 zemlje s “I Don’t Like Mondays”, postali svjetski hit i držali prvo mjesto UK ljestvice singlova, te su izdali šest definirajućih albuma jedne ere.

Inspiriran televizijskom reportažom o gladi u Etiopiji, Bob Geldof je 1984. godine okupio svojevrsnu supergrupu Band Aid u kojem je okupio glazbene zvijezde i suautor je pjesme “Do They Know It’s Christmas”, jednog od najprodavanijih singlova u povijesti glazbe. Iste je godine organizirao najpoznatiji humanitarni koncert Live Aid svih vremena, koji se simultano održavao u Londonu i Philadelphiji. Zbog svojih izuzetnih humanitarnih aktivnosti kraljica Elizabeta odlikovala ga je najvišim viteškim ordenom Reda Britanskog Carstva.

Ovo ljeto jedan je dan viđen i u Dubrovniku u društvu supruge Jeanne Marine. S njima je bio i njegov prijatelj i kolega, bubnjar grupe Queen, Roger Taylor. U Dubrovnik su stigli jahtom, a sunčan dan iskoristili su za šetnju starom dubrovačkom jezgrom.

Komentiraj