BLAGO NEPOZNATOG PORIJEKLA: Prije šest godina Josipa Rimac pokazivala je modne kombinacije vrijedne tisuće eura

Objavljeno u Nacionalu br. 913, 30. listopad 2015.

Život Josipe Rimac na visokoj nozi od službeničke plaće – skupocjene torbice, satovi, nakit, odjeća i obuća vrijedni desetke tisuća eura – prešućeni u imovinskoj kartici i šokirali  stranačku bazu HDZ-a

Josipa Rimac, direktorica izborne kampanje HDZ-a, prošlog tjedna privukla je pozornost javnosti jednom svojom izjavom koja je, po svemu sudeći, velika svjesno iznesena laž. Ona je za dnevne novine 24sata putem SMS poruke ustvrdila da se ne razumije u ženske torbice. Kad to izjavi netko tko u svojoj kolekciji posjeduje torbice najboljih svjetskih dizajnera, od Chanela do YSL-a, onda se s pravom može tvrditi da taj netko obmanjuje javnost. Prigodno, i SDP-ov Ivan Klarin prošlog tjedna izjavio je da je na Josipi Rimac sve osim torbica lažno:

“Lažno je objašnjenje kako je Josipa Rimac stekla svoju imovinu, lažno je njeno domoljublje, s obzirom na to da domoljubom ne možemo smatrati onoga tko od Republike Hrvatske otima, lažni su njeni takozvani uspjesi u politici, što postaje jasno samim dolaskom u grad Knin, no ono što najvjerojatnije nije lažno jest njezina, javnosti zanimljiva, torbica.” Više izvora Nacionalu je ispričalo da Josipa Rimac, direktorica izborne kampanje HDZ-a, posjeduje skupocjenu kolekciju ženskih torbi, nakita i odjeće čija vrijednost, po svemu sudeći, u najmanju ruku premašuje iznos od dvadeset tisuća eura. Dnevne novine 24sata objavile su da se Josipa Rimac na donatorskoj večeri HDZ-a u zagrebačkom restoranu Gastro Globus pojavila držeći u ruci crnu torbu marke Celine, vrijednu 2600 eura. Istom prilikom objavljene su i fotografije na kojima se vidi da Josipa Rimac u svojoj kolekciji ima i torbe marki Chanel, Louis Vuitton, YSL, Givenchy, Michael Kors i druge. Modni eksperti za Nacional su izdvojili više fotografija koje potvrđuju da Josipa Rimac itekako zna što i kako odjenuti te sugeriraju da ona doista ima istančan stil odijevanja. No, na poziv Nacionala da sama prokomentira vrijednost i porijeklo svoje kolekcije, Josipa Rimac rekla je da o tome neće davati izjave tijekom predizborne kampanje.

Iz odjevnih kombinacija Josipe Rimac zapravo je teško izdvojiti neku koja nema dizajnerski potpis. Zaštitni znak tako joj je jedno vrijeme bio crni baloner marke Burberry, čija se službena maloprodajna cijena kreće oko 1895 dolara, odnosno, 1500 eura, a prepoznatljiv je po karakterističnom uzorku podstave ispod kragne, ali i po gumbima na kojima je decentno otisnut logo Burberryja, što se vidi i na fotografiji koju Nacional objavljuje. Uz taj baloner Josipa Rimac voli „pasirati” torbicu marke Yves Saint Laurent koja stoji oko 1300 eura, neznatno ispod iznosa jedne mjesečne plaće koju je Rimac zarađivala kao gradonačelnica Knina. Za neke kaputiće i sakoe koje nosi gradonačelnica Knina, može se tvrditi da su izrađeni u tipičnom Chanel stilu, a voli nositi i fine bluze i košulje najboljih robnih marki ili pak elegantne haljine. Kad je o hrvatskim dizajnerima riječ, često je se može vidjeti u haljinama Aleksandre Dojčinović koje stoje od 2000 kuna na više, s remenom koji stoji dodatnih 800 kuna. Ako govorimo o modnim dodacima, Josipu Rimac gotovo je nemoguće vidjeti bez skupocjenih dizajnerskih sunčanih ili dioptrijskih naočala marki Dolce&Gabbana, Ray Ban, Lacoste i drugih, čija se cijena kreće od minimalno 2000 kuna na više. Uz sve to, na nogama Josipe Rimac uvijek su najfinije cipele, sandale ili balerinke s potpisom. Direktorica HDZ-ove kampanje uz sve to obavezno kombinira satove i nakit, a rijetko kad nosi bižuteriju. Sudeći prema dostupnim fotografijama, u svojoj kolekciji, primjerice, posjeduje i sat marke Cartier, ali i tradicionalni dubrovački nakit te nakit izrađen od oniksa, plavog safira, sedefa, bisera i zlata.

Kad se sve to zbroji, čini se da ono što o Josipi Rimac pričaju njezini stranački kolege, a to je da iz kuće ne izlazi bez barem 5000 eura na sebi, ne djeluje nimalo pretjerano.

Da bi upravo zbog svog istančanog modnog ukusa, koji se može brojati u tisućama eura, mogla imati problema u kampanji, među prvima je upozorio Zdravko Mamić. Nacional je, naime, još prije nekoliko mjeseci od izvora bliskog HDZ-u dobio informaciju da je Zdravko Mamić na terasi jednog poznatog zagrebačkog hotela pričao o tome kako bi se Josipa Rimac tijekom kampanje trebala decentnije odijevati da ne bi privukla pažnju javnosti svojim skupocjenom modnim kombinacijama. Govorio je i da bi trebala s ruke skinuti upadljive satove i nakit. “Imamo obiteljsku kuću u Vodicama koju je 2003. kupio moj otac, a ja sam postala gradonačelnica tek 2005. Stan u Kninu kupila je moja svekrva također 2003. i tu smo suprug i ja živjeli dok on nije, kao branitelj, ostvario pravo na darovanu nekretninu. Stan smo zamijenili i dobili dio kuće u kojoj sestra i ja živimo s obiteljima. Za obnovu kuće digli smo kredit koji uredno vraćamo. Nemam stan u Zagrebu ni vikendicu u Kupresu. Imamo dva automobila i oba su na mojoj imovinskoj kartici. Smatram da nema nikakvog nesrazmjera u mojoj imovini i nadam se da će to Porezna uprava također vidjeti bude li tko tražio provjeru”, izjavila je u lipnju 2014. Josipa Rimac za Slobodnu Dalmaciju. Njoj bliski izvori tvrde da upravo skupocjena odjeća, satovi, torbe i nakit sugeriraju da ipak postoji znatan nesrazmjer između njenih osobnih i obiteljskih primanja i odjevnog stila koji je čini jednom od prepoznatljivijih i modno osvještenijih hrvatskih političarki.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner