Bivši muž 2019. gotovo ju je ubio, uskoro izlazi na slobodu. Ona živi u strahu: “Svaki put sazna moju novu adresu”

Bivša urednica i voditeljica emisije Provjereno Ivana Paradžiković u subotu je na svom Instagram profilu objavila novu potresnu priču o obiteljskom nasilju i hrvatskom pravosuđu.

Riječ je o mladoj majci Mihaeli, koju je bivši suprug 2019. godine gotovo na smrt pretukao. Bivši ju je suprug pokušao zatući nasred ulice, udarajući je u glavu utezima, pred očima dvojice njihove djece. U bolnicu je prebačena s višestrukim ozljedama glave i smrskanom desnom rukom.

Nasilni suprug osuđen je za pokušaj ubojstva na zatvorsku kaznu. Uskoro bi, tri godine i osam mjeseci od napada, trebao izaći na slobodu.

‘Možemo li spasiti jednu ženu za početak?’

“Ovo je Mihaela. Pogledajte je. Predivna mlada žena, brižna majka, jedna od hrabrijih koje sam upoznala tijekom karijere.

A sada pogledajte druge slike.

Nastale su onoga dana kada me prvi put zvala.

Bila je u bolnici u paničnom strahu. Čudom je preživjela…jer on je metalnim utezima ciljao samo glavu, dok je sa stražnjeg sjedala to promatralo njihovo dvoje maloljetne djece.

Spasili su je dvoje hrabrih slučajnih prolaznika.

Bivši muž, nasilnik, završio je u zatvoru. Ovih me dana, Mihaela opet zove. U istom je strahu.

Nestabilna, agresivna i opasna osoba, kako su ga procijenili psihijatrijskim vještačenjem, izlazi iz zatvora…i kako je zaprijetio, završit će započeto!

Promijenila je ime, promijenila adresu, ali Mihaela zna…on će je pronaći. Svaki put do sada ju je pronašao. Aljkavošću birokracije njezina bi nova adresa završila u sudskom spisu koji ide i njemu na uvid!!

Ili bi netko u njezino ime u MUPu zatražio sva njezina prebivališta. A taj netko..nije ona! Najluđe od svega je prijedlog centra za socijalnu skrb? Pomoći ce joj tako sto ce joj oduzeti djecu jer oni brinu o njihovoj sigurnosti, a uz majku kojoj su stavili metu na čelo i ona ce biti ugrožena!! Mihaela pokojna, djeca siročad. Problem riješen?

Želudac me boli dok ovo pišem.

Prekjučer je bio nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Svima puna usta osude, promjene zakona, strožih mjera… U stvarnom se životu događa ovo.

Možemo li spasiti jednu ženu za početak? …dok opet ne bude prekasno…

Pomozite. Dajte joj snagu. Sherajte”, objavila je Ivana Paradžiković.

Žele joj oduzeti djecu, umjesto da je zaštite

Mihaela je za Telegram u subotu ispričala da Centar za socijalnu skrb od nje traži da sama pronađe rješenje za mogućnost da je njezin napadač i bivši suprug pronađe nakon što izađe iz zatvora krajem sljedeće godine. Mihaela strahuje da će do toga doći, jer on svako malo sazna njezinu novu adresu, a Centar sada od nje očekuje da se sama snađe. Istaknula je da je jedini prijedlog koji oni nude – oduzimanje njezine djece kako bi ih zaštitili.

Pritisak Centra, dodala je, krenuo je nakon što je otkriveno da je njezin napadač i bivši suprug saznao njezinu sadašnju adresu, već četvrti put. Dodala je da je najmanji problem preseliti je ako će to značiti zaštitu. “Ali, veliki je problem konstantno se seliti samo da bi novi podaci onda opet bili otkriveni”, rekla je.

Sada kada se približava puštanje njezinog supruga, njezina adresa ponovno je otkrivena, a navodno joj i prijeti da će ‘završiti što je započeo’. Policajac joj je, kaže, rekao da je Centar prijavio da je njezin bivši suprug iz kaznionice uputio prijetnju. Dodaje da je moguće da se radi o procjeni kaznionice da je njezin bivši suprug opasna osoba, koja je fiksirana na nju, pa smatraju da postoji opasnost od počinjenja djela kada izađe na slobodu 21. prosinca 2023., kada mu istječe kazna.

Nakon mučnog napada Mihaela se, kaže, fizički oporavljala tri mjeseca, ali zbog frakture lubanje i dan danas ima glavobolje. Mora i na operaciju ruke, koja je zbog pandemije koronavirusa bila odgođena. “S psihičke strane pokušavam riješiti PTSP, koji sam razvila, uz pomoć psihijatra, ali teško je uz ovakve pritiske Centra”, rekla je Telegramu.

Ispričala je i kako je Centar u travnju izrekao mjeru ‘stručne pomoći u ostvarivanju skrbi’. Predložili su plan prema kojem bi jedna voditeljica iz Centra s njom radila na osvještavanju razine ugroze te da bi i djecu trebalo pripremiti za moguće nove ugrozne situacije, rekla je Mihaela i dodala: “Cijeli plan se svodio na to da ja kao nisam svjesna da postoji ugroza”.

‘Kazneno pravo ne predviđa zaštitu žrtve’

Odvjetnica Jadranka Sloković rekla je da poslije izdržane zatvorske kazne, kazneno pravo de facto ne predviđa nikakve mjere zaštite žrtve.

“Mjere opreza koje sud izriče počiniteljima obiteljskog nasilja, kao što su zabrana približavanja žrtvi, ograničena su samo za vrijeme trajanja sudskog postupka, ili za vrijeme uvjetnog otpusta iz zatvora do isteka dosuđene zatvorske kazne. Međutim, nakon što istekne zatvorska kazna, kazneno pravo ne predviđa nikakve mjere zaštite žrtve. Kazneno pravo služi kažnjavanju, a država se mora potruditi da kroz neke druge mehanizme zaštiti žrtvu i pomogne joj, što je u slučajevima kad je počinitelj psihopata ili emocionalno nestabilna osoba vrlo opasno za žrtvu”, rekla je Jadranka Sloković za Jutarnji list.

Dodala je da se kroz iskustvo zastupanja žrtava obiteljskog nasilja puno puta uvjerila da ti drugi mehanizmi zaštite žrtve u našoj praksi zakazuju. “Upravo sad imam slučaj žene čijem se bivšem suprugu sudi za pokušaj ubojstva. Ona ga je zbog fizičkoga nasilja izbacila iz kuće, ali on je noću uspio ući u kuću i počeo je gušiti. Spasilo ju je to što su se djeca probudila i omela ga. Međutim, žena koja je ostala sama s djecom, i sama je u Zagrebu, u potpunoj je egzistencijalnoj drami. Ne može raditi jer nema kome ostaviti djecu. Ne može djecu upisati u vrtić jer za upis treba potpis i drugog roditelja, a on joj ga ne da. On joj ne plaća alimentaciju. Dakle, prema mome iskustvu, ti drugi nekazneni mehanizmi pomoći žrtvi potpuno zakazuju”, zaključila je.

Komentiraj