BioNTech/Pfizer planira povećati proizvodnju cjepiva na 2,5 milijarda doza

Njemački laboratorij BioNTech priopćio je u utorak da u 2021. planira proizvesti 2,5 milijarda doza cjepiva koje je razvio u suradnji s američkim Pfizerom, što je 25 posto više nego što je bio najavio.

Proizvodni kapacitet trebao bi se povećati zahvaljujući “optimizaciji proizvodnog procesa”, “proširenju proizvodne mreže” i odobrenju da se iz jedne bočice dobije šest doza cjepiva, obrazložila je tvrtka u priopćenju.

Zajedno s partnerom je do 23. ožujka isporučila “više od 200 milijuna doza” diljem svijeta.

Prošlotjedna homologacija nove tvornice na jugu Njemačke, u Marburgu, treba pridonijeti povećanju kapaciteta. Tvornica u Marburgu, stotinjak kilometara od Frankfurta, drugi je pogon za proizvodnju BioNTechova/Pfizerova cjepiva u Europi, uz onaj u Puursu, u Belgiji.

Cjepivo, prvo koje je odobreno u Sjedinjenim Državama i u Europskoj uniji, sada se primjenjuje u “više od 65 zemalja i teritorija”, rekao je Ugur Sahin, direktor i suosnivač kompanije sa sjedištem u Mainzu, na zapadu Njemačke.

“Već primjećujemo prve znakove pada broja slučajeva covida-19 i smrtnosti u više zemalja”, rekao je, dodajući da se laboratorij sada usredotočio na inačice virusa i na dodatna klinička ispitivanja.

U ožujku je počelo ispitivanje cjepiva na djeci od 6 mjeseci do 12 godina.

BioNTech ove godine ima narudžbe za isporuku 1,4 milijarde doza i očekuje “porast potražnje”, navodi se u priopćenju.

Njemačko-američka kompanija ima tri proizvodna pogona u SAD-u.

Europska agencija za lijekove (EMA) nedavno je odobrila skladištenje njezina cjepiva na temperaturi zamrzivača, koja je viša nego što se dosad zahtijevalo, što olakšava njegovu raspodjelu.

Komentiraj