‘Bicibus’: U Barceloni, Rouenu, Portlandu i Glasgowu biciklisti u konvoju imaju siguran prolaz

Pixsell/Damir Spehar

‘Bicibus’ ili bike bus je popularno i održivo prometno rješenje za prolazak većeg broja biciklista gradskim ulicama.

Svakog jutra u Barceloni oko stotinu djece i odraslih biciklista prolazi u konvoju na svom putu do škole ili radnog mjesta. Ova građanska inicijativa je zaživjela u ožujku 2021. godine u gradskoj četvrti Sarria, a danas u Barceloni postoji 15 ruta, koje su u jutarnjim satima otvorene za bicikliste.

Ističe se da je kratko zaustavljanje prometa kako bi se omogućio prolazak biciklistima sigurno, potpuno održivo rješenje, koje motivira građane i djecu na više zdravih aktivnosti i siguran dolazak do željene lokacije.

Nakon Barcelone, slični projekti su uvedeni u gradovima Portlandu i Glasgowu, a uskoro bi se bicibus mogao uvesti i u Nizozemskoj, koja je poznata po kulturi bicikliranja. Sličan projekt je predstavljen u francuskom gradu Rouenu još 2016. godine.

Kao primjer, Gradsko vijeće Glasgowa je odobrilo prometnu regulaciju, koja dozvoljava siguran prolazak konvoja biciklista gradskim ulicama ujutro. Kad se predvodnik biciklista približi raskršću, pomoću digitalnog signala zaustavlja vrijeme i svjetla na semaforu za 45 sekundi, što je dovoljno za prolazak veće grupe.

Komentiraj