BEROŠ: “Situacija oko koronavirusa se politizira, neki pokušavaju dobiti političke poene na krizi”

“Brojeve treba uzeti u kontekstu dva veća žarišta u Hrvatskoj u Zagrebu i Đakovu”, poručio je ministar Beroš govoreći danas u Splitu o pandemiji koronavirusa u Hrvatskoj, prenosi N1. Dodao je i da se u Đakovu provode velike epidemiološke mjere te je uzeto 500 briseva.

Pojasnio je kako je u Zagrebu gotovo polovica slučajeva povezana s boravkom u noćnim klubovima te kako je ostala polovica najviše povezana s njima.

“Ovo je očekivana epidemiološka situacija. Mi smo se otvorili, no moramo biti oprezni i ove brojke naglašavaju taj oprez.”, rekao je ministar dodajući da bi se “moglo reći da se situacija smiruje, ali  ipak taj broj može sutra biti nešto veći zbog širenja mreže kontakata”. Ponovio je da je zdravstveni sustav od početka najugroženiji te će od ponedjeljka ići nova uputa prema zdravstvenim ustanovama kako reagirati.

Smatra da se u Hrvatskoj trenutno situacija oko epidemije koronavirusa politizira te da neki pokušavaju dobiti političke poene na toj krizi, dok je cilj Stožera sigurnost svih građana.

“Sve ove brojke su očekivane, ali kako se istovremeno dešava i izborna kampanja, mnogi situaciju politiziraju. To nije dobro i ne doprinosi poboljšanju situacije. Mi sve što radimo činimo to transparentno i primarni je interes očuvanje zdravlja građana. Sve je jasno i utemeljeno na struci”, poručio je Beroš.

Objašnjavajući nesrazmjere između brojeva Nacionalnog stožera i županijskih stožera rekao je da  Nacionalni, kao i drugi županijski stožeri imaju svoje 24-satne intervale. Za Nacionalni stožer to je od 12:45 jednog dana do 12:45 drugog dana. “Stoga ako zbrajate i oduzimate brojeve, naravno da ne možete dobiti točne podatke”, kazao je ministar Beroš novinarima u Splitu.

“Ono što mi radimo na nacionalnom nivou odnosi se na period od 12:45 jednog dana do 12:45 drugog dana. Radio se o 24-satnom periodu i tu nema drugih elementa. Ako tome pridodate podatke drugih stožera, normalno je da će biti nesrazmjera”, dodatno je pojasnio.

Komentiraj